top of page

Διατροφή μετά τις διακοπές: 5 tips από διατροφολόγο για ομαλή επιστροφή

Η επιστροφή από το χαλαρό πρόγραμμα των διακοπών στους ρυθμούς της καθημερινότητας, αποτελεί σίγουρα μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής που δεν είναι για όλους ευχάριστη. Η αλλαγή των ωραρίων, η αύξηση των υποχρεώσεων και ασχολιών, η μείωση του ελεύθερου χρόνου μπορούν εύκολα να μας αποδιοργανώσουν και να αυξήσουν τα επίπεδα στρες μέσα στην ημέρα, επηρεάζοντας αρνητικά τη διατροφή μετά τις διακοπές.



Διατροφή μετά τις διακοπές

5 συνήθειες για ομαλή διατροφική επάνοδο

1. Φρέσκο ξεκίνημα

Κάθε μέρα είναι μία καινούρια αρχή! Ξεκίνησε κάθε μέρα της μετά-διακοπών περιόδου με ένα φρέσκο και ισορροπημένο πρωινό. Δημιούργησε συνδυασμούς με επιλογές από φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς, βρώμη, δημητριακά ολικής, αυγό και σμούθις.. Συνέχισε τη μέρα σου με ισορροπημένα σνακ και γεύματα. Σε γενικές γραμμές χρειαζόμαστε 3 γεύματα και 2 σνακ. Ξεκινώντας σήμερα, η εφαρμογή θα γίνεται όλο και πιο εύκολη


2. Καταγραφή

Η καταγραφή των γευμάτων και της δραστηριότητας αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αυτοπαρακολούθησης. Η σωστή καταγραφή ενισχύει την υπευθυνότητα, την παρατήρηση, την κατανόηση των συνηθειών μας καθώς και τη συνειδητή κατανάλωση φαγητού. Συνεπώς η καταγραφή μας δίνει τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε όσα κάνουμε και όσα δεν κάνουμε μέσα στην ημέρα, και να στοχεύσουμε στις απαραίτητες βελτιώσεις. Αν για παράδειγμα καταλάβουμε ότι τσιμπολογάμε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε αρκετές περιττές θερμίδες, μπορούμε στη συνέχεια να στοχεύσουμε σε καλύτερο προγραμματισμό των γευμάτων μας και στον περιορισμό του τσιμπολογήματος. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι η διάρκεια της δραστηριότητάς μας φθίνει προς το τέλος της εβδομάδας, μπορούμε να προσθέσουμε κάποια δραστηριότητα ή περίπατο, ή να κινητοποιηθούμε περισσότερο.

3. Προσχεδιασμός

Ο προσχεδιασμός των γευμάτων της εβδομάδας είναι το κλειδί στην επιτυχία! Κάνοντας ένα σωστό σχεδιασμό, μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τη λίστα με τα ψώνια και εγκαίρως να προμηθευτούμε τα απαραίτητα από την αγορά. Κατ’ αυτό το τρόπο, καταφέρνουμε να έχουμε πάντα στη διάθεσή μας ισορροπημένες επιλογές για τα γεύματα και τα σνακ, ενώ μένουμε μακριά από πρόχειρες, συχνά θερμιδογόνες και διατροφικά φτωχές, επιλογές και πειρασμούς.

4. Προετοιμασία

Η έγκαιρη προετοιμασία κάποιων γευμάτων αποτελεί σωτήρια λύση για εκείνες τις ημέρες της εβδομάδας που είσαι αρκετά απασχολημένος-η με δουλειές, οικογένεια και τη ζωή γενικότερα, για να σε απασχολεί τι θα μαγειρέψεις. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η ρήση “Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”. Για να προετοιμαστείς σωστά για εκείνες τις δύσκολες ημέρες, αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο το Σαββατοκύριακο ή μία φορά το μήνα για να μαγειρέψεις κάποια επιπλέον υγιεινά γεύματα και κατάψυξέ τα για αργότερα. Μπιφτέκια ή κιμά η τόφου, κινόα, καστανό ρύζι, λαχανικά βραστά, φαγητά κατσαρόλας όπως μπιζέλι, φασολάκια, μπάμιες, φακές, ρεβίθια είναι κάποιες καλές επιλογές. Στη συνέχεια χώρισέ τα σε μερίδες σε κατάλληλα για τη κατάψυξη σκεύη.


5.Δραστηριότητες

Ενσωμάτωσε στην καθημερινότητά σου ευχάριστες και χαλαρωτικές δραστηριότητες. Διάλεξε μία ή περισσότερες δραστηριότητες που θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς και ξεκίνα άμεσα. Η υιοθέτηση δραστηριοτήτων που μας ευχαριστούν ενισχύει τη θετική μας διάθεση και τα επίπεδα ευτυχίας, σπάει τη μονοτονία αποτελώντας ευχάριστο διάλειμμα για προσωπική φροντίδα και μας γεμίζει ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες και υποχρεώσεις. Τέλος, η εύρεση και αφιέρωση χρόνου για συναντήσεις με φίλους ή το-η σύντροφό μας, καθώς και η συνέχιση κάποιων συνηθειών που μας θυμίζουν τις ανέμελες μέρες των διακοπών, αποτελούν επίσης μέρος της αποφόρτισης και της διατήρησης της καλής μας διάθεσης.

Έτσι, οι όμορφες στιγμές που μας κάνουν να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα παύουν να αποτελούν προνόμιο μόνο των καλοκαιρινών διακοπών!



Recent Posts

See All
bottom of page