top of page

Ακμή και Διατροφή: O ρόλος του Γλυκαιμικού Δείκτη

Updated: Aug 20, 2021

POTAMITIS GASTROENTEROLOGY AND NUTRITION CENTER


Από την:

Άλκηστη Φωτίου

Κλινική Διαιτολόγο/Διατροφολόγο


Εάν εσύ ήκάποιο κοντινό σου άτομο έπασχες ή πάσχεις από ακμή δεν είσαι μόνος. Η ακμη είναι η 8η πιο συχνή δερματική πάθηση παγκόσμια, με ποσοστό επικρατείας 9,38% παγκόσμια και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις Δυτικές χώρες με ‘Δυτική διατροφή’. Η ακμή έχει συσχετιστεί με κατάθλιψη και άγχος οδηγώντας σε υψηλό φαρμακευτικό και ιατρικό κόστος για την θεραπεία της. Συχνές θεραπείες όπως τοπικές θεραπείες, αντισυλληπτικά και αντιβιοτικά σχετίζονται με υψηλό κόστος και παρενέργειες. Τέτοιοι παράγοντες συχνά οδηγούν τους γιατρούς και τους ασθενείς να αναζητήσουν συμπληρωματικές θεραπείες όπως η διατροφή μας!

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα διαβάσεις για διατροφικές συμβουλές σχετικά με την ακμή και το πως η διατροφή επηρεάζει την εμφάνιση της.

Τι είναι ο Γλυκαιμικός δείκτης και το Γλυκαιμικό φορτίο;

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι μια μέτρηση που αξιολογεί πόσο αργά ή πόσο γρήγορα ο κάθε υδατάνθρακας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα.

Μπορείτε να μάθετε ποια φαγητά έχουν χαμηλό ή ψηλό δείκτη κοιτώντας την κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη που κυμαίνεται από 0 έως 100 και χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως τιμή αναφοράς, η οποία έχει περίπου δείκτη 100. Οι υδατάνθρακες χαμηλού GI (βαθμολογία ≤ 55) χωνεύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται αργά κάτι που είναι θετικό αφού προκαλεί τόσο βραδύτερη όσο και χαμηλότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και στα επίπεδα ινσουλίνης. Το ‘γλυκαιμικο φορτιο’ μετρά κατά ποσό ολόκληρη η διατροφή μας είναι ψηλή η χαμηλή σε γλυκαιμικο δείκτη.


Δυτική διατροφή και ψηλό γλυκαιμικο φορτίο!

Η ακμή χαρακτηρίζεται ως η ασθένεια του σύγχρονου πολιτισμού, στον οποίο επικρατεί το ‘Δυτικό’ πρότυπο διατροφής. Η ακμή παρατηρείται ιδιαίτερα σε δυτικοποιημένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όπου επηρεάζει το 79% έως 95% των εφήβων, ενώ το 40% έως το 54% των ατόμων άνω των 25 ετών έχουν κάποιο βαθμό ακμής.


Μεσογειακή Διατροφή και χαμηλό γλυκαιμικο φορτίο!

Επιδημιολογικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η ακμή υπάρχει σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό στις μη-δυτικοποιημένες κοινωνίες, για παράδειγμα η Μεσογειακές χώρες με Μεσογειακή διατροφή όπου σχεδόν όλη η πρόσληψη υδατανθράκων προέρχεται από ρίζες χαμηλού GL, λαχανικά και φρούτα.


Ινσουλινοαντίσταση και δίαιτες Ψηλού γλυκαιμικού φορτιού!

Η ινσουλίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη ελέγχει το μεταβολισμό του λίπους, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Πρόσφατες αναφορές έχουν δείξει ότι μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να προκαλεί υπερινσουλιναιμία η οποία είναι αιτία της ακμής!


Οι δίαιτες Χαμηλου γλυκαιμικου φορτίου όπως η Μεσογειακή μπορεί να έχουν δύο ρόλους για την πρόληψη της υπερινσουλιναιμίας και της ακμής:

1. Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και

2. Μείωση του σπλαχνικού λίπους (Bjorck et al. 2000)


Ποια φαγητά να έχω συχνότερα στη διατροφή μου (χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη);


· Τα τρόφιμα χαμηλού GI περιλαμβάνουν τους

· Ξηρούς καρπούς

· Όσπρια

· Προϊόντα ολικής αλέσεως (όπως το ψωμί και δημητριακά ολικής)

· Φρούτα και Λαχανικά

· Γαλακτοκομικά χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη


Η επιλογή τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα γλυκαιμικού δείκτη στην καθημερινότητα μας προάγει σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα και έτσι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της ακμής η και να την αποτρέψει.


Ποια φαγητά να έχω λιγότερο συχνά στη διατροφή μου (ψηλού γλυκαιμικού δείκτη);


· Άσπρο ψωμί και ρύζι (εναλλακτικό είναι το άγριο ρύζι)

· Πολύ επεξεργασμένα φαγητά όπως χαμ, λουκάνικα, έτοιμη πίτσα, σαλάμι,

· Άσπρα δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών

· Κέικ, μπισκότα, κρουασάν και άλλα γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης

· Τηγανιτές πατάτες, τσιπς και άλλα τηγανιτά φαγητά





Recent Posts

See All
bottom of page