top of page

Τα πάντα για το ψωμί

Μπαίνοντας σε έναν φούρνο, είτε της γειτονιάς, είτε μεγαλύτερο, θα παρατηρήσεις πολλά διαφορετικά είδη ψωμιού! Μακρόστενα φρατζολάκια, στρογγυλά ψωμάκια, χωριάτικο, ολικής, με προζύμι, πολύσπορο, με σπόρια τσία, από αλεύρι βρώμης και πολλές ακόμα ποικιλίες που θα σε κάνουν να χαζεύεις τα ράφια για αρκετά λεπτά μέχρι να αποφασίσεις ποιο θέλεις να αγοράσεις. Η παρασκευή ψωμιού είναι για μένα κάτι σαν ψυχοθεραπεία, παρόλο που δεν σου κρύβω πως πολλές φορές βαριέμαι την διαδικασία. Όμως το σπιτικό ψωμί, με λίγα αρωματικά, δεν μοιάζει με κανένα άλλο σε γεύση.

Το ψωμί αποτελείται κατά κύριο λόγο από αλεύρι, μαγιά, λίγο αλάτι και νερό. Συνεπώς τα βασικά θρεπτικά συστατικά του έχουν να κάνουν με το αλεύρι το οποίο χρησιμοποιείται, αλλά και με κάποιες άλλες προσθήκες όπως είναι τα σπόρια και το σουσάμι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ψωμί βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα, κάτι που σημαίνει πως ως αμυλούχο τρόφιμο μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινής σου διατροφής, να σου δώσει ενέργεια και σημαντικά θρεπτικά συστατικά!

Πέρα από τον υδατάνθρακα, που όπως είπαμε είναι συνώνυμο της ενέργειας, το ψωμί θα σου δώσει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κύριες τη θειαμίνη και τη νιασίνη, σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο και φολικό οξύ. Στο εμπόριο θα βρεις πλέον και ψωμιά που έχουν εμπλουτιστεί με τις πολύτιμες αυτές βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν πολύ καλές πηγές σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D και φολικού οξέος.

Επιπλέον, το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών, που είναι πολύτιμες για την υγεία του γαστρεντερικού σου, αλλά και για το αίσθημα του κορεσμού!

Το κατάλληλο ψωμί είναι σημαντικό να συνδυάζει τη γεύση με τη θρεπτικότητα και να καλύπτει τις ανάγκες σου! Ιδανικές επιλογές ψωμιού είναι αυτές που θα σου παρέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ώστε να συνδυάσεις τη θρεπτικότητα με τον κορεσμό και την καλή λειτουργία του εντέρου. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ψωμί σίτου, ολικής άλεσης, πολύσπορο, γερμανικό, με δίκοκκο σιτάρι, με χαρούπι, με αλεύρι οσπρίων κ.ά. ώστε να καλύψεις τις ανάγκες σου σε φυτικές ίνες. Αυτές οι επιλογές είναι ιδανικές και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, έπειτα από συνεννόηση με τον διατροφολόγο τους, αλλά και για όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, εάν έχεις γαστρεντερικές διαταραχές σε έξαρση, όπως για παράδειγμα σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με πολλές κενώσεις, καλό είναι να επιλέξεις λευκό ψωμί ή με προζύμι ή ακόμα και ψωμί χωρίς γλουτένη, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα του εντέρου, όσο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση, και να λάβεις πολύτιμα προβιοτικά.

Προσφέρει βιταμίνη D, σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ και μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική προσθήκη στην καθημερινή σου διατροφή, ώστε μαζί με τα υπόλοιπα σου γεύματα, σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, να σε βοηθήσει και αυτό να καλύψεις τις καθημερινές ανάγκες σου.

Το περίμενες ότι μία φέτα ψωμί μπορεί να σου προσφέρει τόσα πολλά;


Recent Posts

See All
bottom of page