top of page

Ο Βιγκανισμός, η κουζίνα μου και εγώ!


Μου φαίνεται ότι οτιδήποτε φυτικό είναι έξυπνο, τρέντυ και κοινωνικά υπεύθυνο στις μέρες μας! Αν είναι αυτό σωστό είναι μια μεγάλη συζήτηση...

Πιστεύω και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι σήμερα μπορεί κάποιος να βρει εύκολα μια καλή επιλογή αρτοποιήματος και να απολαύσει μια βήγκαν επιλογή. Θα υπάρχει πάντα η ταχινόπιτα και η ελιόπιτα βέβαια που είναι κατά βάση χορτοφαγικά. Αλλά μπορεί κανείς να βρει και ένα καλό ψωμάκι σε βήγκαν εκδοχή.

Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο ακόμα σαν Κυπριακή αγορά να διανύσουμε στο κομμάτι των βήγκαν επιλογών.

Ένας συνειδητοποιημένος βήγκαν δεν σκέφτεται τρόπους να αντικαταστήσει το σουβλάκι της Παρασκευής ή τη σούβλα της Κυριακής με ένα παρόμοιο βήγκαν έδεσμα όμως δικαιούται να απολαμβάνει μια καλή βήγκαν τάρτα ή μια καλή βήγκαν τούρτα γενεθλίων. Εγώ πάντως χρειάζομαι τις ενεργειακές μου μπαλίτσες το χειμώνα και τα βήγκαν παγωτάκια μου το καλοκαιράκι και είμαι ευχαριστημένη. Άντε και μια σοκολατίνα άμα έχουμε επέτειο!

Ως γνωστόν δεν είμαι και η πιο μεγάλη φανατική των γλυκών, όμως ξέρω ότι πολλοί από εσάς είστε, οπότε κάνω ότι μπορώ για να παραδώσω γλυκό με υγιεινή χροιά πάντα.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα σε αυτό το άρθρο να αποπειραθώ να δώσω τη δική μου μέχρι τώρα γνώση στην κουζίνα για το πως μπορείτε με ευκολία να μετατρέψετε ένα οποιοδήποτε γλυκό ή αλμυρό σε βήγκαν.

Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που έφτιαξα κάτι ακολουθώντας πιστά μια βήγκαν συνταγή. Πάντα προσπαθώ μου φαίνεται να φτιάχνω καλούδια που να είναι αρεστά σε όλη την οικογένεια, και φυσικά εξαρτάται και από το τι έχω στο ντουλάπι, από το τι είναι εποχιακό κτλ.

Συνεπώς για να "πειράξει" κανείς μια συνταγή ή να μιμηθεί μια γεύση προϋποθέτει καλή κατανόηση των υλικών με τα οποία θα αντικαταστήσει τα αρχικά υλικά έτσι ώστε για να γίνει βήγκαν η συνταγή. Εξυπακούεται βέβαια ότι πέρα από τη γνώση και την καλή διάθεση θα χρειαστεί και αρκετός πειραματισμός, ο οποίος στην τελική όχι μόνο θα φτάσει να καλύψει τις γευστικές σας ανάγκες αλλά ίσως να σας ανοίξει και νέους ορίζοντες στον κόσμο του βιγκανισμού. Κάτι τέτοιο συνέβη και με μένα και είναι κάτι που ακόμα και σήμερα με κάνει πολύ χαρούμενη!

Πιστεύω ότι αν ακολουθήσετε τα βήματα που αναλύω πιο κάτω θα είστε έτοιμοι να δείτε τη βήγκαν μαγειρική με άλλο μάτι! Επίσης αν δυσκολεύεστε στην αρχή, αν σας δημιουργούνται περαιτέρω απορίες και ερωτηματικά ή απλά αν δυσκολεύεστε να βρείτε έμπνευση να ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στο μπλόγκ μας, προμηθευτείτε τον χορτοφαγικό μας οδηγό ( "Οδός Χορτοφαγίας" ) και ξενοιάστε. Πιστεύω ότι οι βήγκαν συνταγές μας δεν θα σας απογοητεύσουν γιατί πέραν του ότι είναι πολύ επεξηγηματικές και εύκολες, είναι δοκιμασμένες και πολύ νόστιμες!


1. Διαλέξτε τη σωστή συνταγή για σας!

Αν ας πούμε καλείστε να φτιάξετε μια συνταγή που παίρνει 8 αυγά και 12 ασπράδια, αφήστε την στην άκρη.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις συνταγές που έχουν να κάνουν με πολύ βούτυρο και υδρογονοποιημένα λιπαρά όπως π.χ ένα κρουασάν. Για παράδειγμα μια καλή τυρόπιτα είναι κάτι που προσπαθώ εδώ και καιρό και οφείλω να ομολογήσω ότι μετά από πολλούς πειραματισμούς βρήκα τελικά τη σωστή δοσολογία των σωστών τυριών.

Οπότε αρχικά ξεκινήστε με μια συνταγή η οποία μπορεί να μεταβληθεί εύκολα. Μια μηλόπιτα, ένα κέικ πορτοκάλι, ενεργειακές μπαλίτσες. Αν χρειάζεστε μια μικρή έμπνευση για να ξεκινήσετε, θα βρείτε καταπληκτικές ιδέες στο μπλόγκ μας.

Επίσης ξεκινήστε με μια επιλογή που έχει λίγα υλικά.

2. Μην φοβάστε το διαφορετικό.

Είναι πραγματικά αναγκαίο η σοκολατίνα σας να έχει ακριβώς την ίδια όψη και γεύση με αυτήν που φτιάχνετε τόσα χρόνια;

Αφήστε τους βήγκαν πρωταγωνιστές- ταχίνι, κάσιους, φυστικοβούτυρο, σιρόπι αγαύης, σιρόπι από σφένδαμο, φοινίκια, κακάο- να κάνουν τη διαφορά. Να θυμάστε ότι ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε κάτι γευστικό αλλά και υγιεινό ταυτόχρονα.

3. Πως θα αντικαταστήσετε τα αυγά.

Το αυγό μπορεί να πάρει τρεις βασικούς ρόλους σε μια συνταγή και είναι συνήθως σημαντικό. Μπορεί να δέσει τα υλικά (σε ένα μπισκότο), να δώσει σωστή σύσταση (σε ένα κέικ) και να δώσει γεύση βέβαια.

Παρακάτω θα βρείτε τις δικές μου πρακτικές λύσεις.

Φυτικό γιαούρτι- το χρησιμοποιώ σε κέικ, κρέμες, πουτίγκες, μάφινς, τυρόπιτα και άλλες πίτες. Δίνει μια κρεμώδη σύσταση. Πάρτε ένα γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και χωρίς επιπρόσθετη γεύση βέβαια.

1/4 φλ γιαούρτι σόγια= 1 αυγό

Ξύδι και μαγειρική σόδα κάνουν ένα θαυματουργό συνδυασμό που αντικαθιστά το αυγό απίθανα.

1 κ μαγειρική σόδα + 1 Κ ξύδι= 1 αυγό

Πουρέ μπανάνας ή μήλου ή πουρέ από φοινίκια *( το αγαπημένο μου) είναι απίθανα για να δώσουν γλυκάδα και υγρασία στα γλυκά σας.

1/2 φλ = 1 αυγό

Λιναρόσπορος σε σκόνη- δίνει τραγανότητα και είναι τέλειο για μπάρες ή για τραγανά μπισκοτάκια

1 Κ λιναρόσπορο σε σκόνη + 3 Κ νερό= 1 αυγό

( αφήστε τα για λίγο να αναμειχθούν πριν τα χρησιμοποιήσετε)

Σπόροι Τσία ( Chia seeds) - έχουν ιδιαίτερη γεύση και σύσταση.

1 Κ τσία + 4 Κ νερό = 1 αυγό

Η aquafaba (άκουα φάμπα) - που είναι το ρεβιθόζουμο, δηλαδή το ζουμί που λαμβάνουμε μετά από το βράσιμο των ρεβιθιών ή το υγρό που θα βρείτε σε μια κονσέρβα από ρεβίθια είναι ιδανικό για να φτιάξετε μια καταπληκτική μαγιονέζα ή ένα καταπληκτικό ντρέσινγκ για σαλάτα.

1 Κ = 1 κρόκο αυγού

2 Κ= 1 ασπράδι αυγού

3 Κ= 1 ολόκληρο αυγό

Τελευταία χρησιμοποιώ και το τοφού πολύ συχνά όταν φτιάχνω αρτοποιήματα το οποίο δίνει ένα πιο σκληρό αποτέλεσμα. Στέκεται καλύτερα από το γιαούρτι οπότε θα πήγαινε σε ένα cheesecake η μια τυρόπιτα.

4. Επιλέξτε τα σωστά λιπαρά.

Σημαντικό συστατικό στη μαγειρική. Εγώ δεν χρησιμοποιώ τίποτα άλλο εκτός από ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αλείμματα ξηρών καρπών και ταχίνι. Φυτικό βούτυρο αγοράζω μόνο άμα είναι μεγάλη ανάγκη!

Να θυμάστε ότι τα αλείμματα ξηρών καρπών δίνουν ένα πιο ξηρό αποτέλεσμα οπότε προσοχή στην ποσότητα.

Το λάδι καρύδας είναι σημαντικό να είναι ραφιναρισμένο και καλής ποιότητας.

5. Η γλυκάδα είναι επίσης σημαντική.

Η ζάχαρη δεν είναι βήγκαν επιλογή! Διαβάστε την ετικέτα της και θα καταλάβετε γιατί. Το ίδιο συμβαίνει και με τη καστανή ζάχαρη. Θα μου πείτε το ζαχαροκάλαμο δεν είναι φυτικό; Έλα όμως που στην επεξεργασία βάζουν ζωικά παράγωγα για διάφορους λόγους.

Το αγαπημένο μου γλυκαντικό στοιχείο είναι η πάστα φοινικιού. Βρίσκω ότι προσθέτει υγρασία όπου χρειάζεται, μπορώ να την κάνω κολλώδη και άλλοτε πιο ρευστή αναλόγως του τι χρειάζομαι. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύ φιλική με το γαστρεντερολογικό μας.

Επίσης, δεν πετάω ποτέ τις βαρύψημένες μπανάνες, οι οποίες γίνονται μια υπέροχη βάση για τα παγωτά μας, τα σμούθις μας, τα κέικ μας. Μπορείτε να τις φυλάξετε στον καταψύκτη και να τις χρησιμοποιείτε στις παρασκευές σας όποτε τις χρειαστείτε.

Τον τελευταίο καιρό ξαναχρησιμοποιώ την πάστα μήλου. Αγοράζω μου φαίνεται πολλά μήλα και άμα βαρυψηθούν τα μεταποιώ σε πάστα.

Να θυμάστε ότι όλα τα παραπάνω υλικά έχουν την υγρασία τους, οπότε ίσως να πρέπει να μειώσετε τα υγρά λιπαρά που θα βάλετε στο παρασκεύασμα σας.

6. Πειραματιστείτε όσο θέλετε!

Η λέξη αποτυχία είναι σχετική και εγώ προσωπικά δεν την φοβάμαι! Από κάθε αποτυχία πάντα έχεις να μάθεις κάτι. Σίγουρα άμα η γεύση αυτού που φτιάξετε δεν είναι καλή τότε θα θέλει να το ξαναπροσπαθήσετε! Αν όμως έχετε φτιάξει ένα γευσάτο γλυκάκι και θέλει δουλειά η σύσταση μην το πετάτε! Θέλω να πω μην κολλάτε σε στερεότυπα. Τη μια φορά δοκιμάστε γάλα αμυγδάλου, την άλλη γάλα βρώμης και αποφασίστε ποιο είναι αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Μην ξεχνάτε, τα γλυκά είναι για να τα απολαμβάνεις. Οπότε φτιάχνουμε υγιεινά γλυκά με τα χεράκια μας για να περνάμε καλά και για να τα τρώμε χωρίς ενοχές!



Recent Posts

See All
bottom of page