top of page

Λέμε όχι στην σπατάλη τροφίμων!

Updated: Nov 18, 2020

Ένα θλιβερό γεγονός είναι το ότι ουκ ολίγες ποσότητες τροφίμων καταλήγουν κάθε μέρα στον κάδο των απορριμμάτων. Οι έρευνες μαρτυράνε ότι παγκοσμίως δισεκατομμύρια δολάρια χάνονται από πεταμένα τρόφιμα αφού εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια, προκαλώντας έτσι επιπλέον επιβάρυνση στο περιβάλλον τόσο από την διαδικασία περισυλλογής, πετάματος και αποσύνθεσης τους όσο και από κάθε διαδικασία της υπέρμετρης παραγωγής τους, την ίδια ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά πεινάνε.

Με πιο σωστό σχεδιασμό και στρατηγικές ανά το παγκόσμιο σίγουρα θα μπορούσε να μειωθεί η ποσότητα των πεταμένων "αχρήστων" τροφίμων, δίνοντας έτσι μια σημαντική ανάσα ζωής στο ήδη καταπονημένο περιβάλλον, γλιτώνοντας σε μεγάλο βαθμό περιβαλλοντικούς πόρους όπως ενέργεια νερό και έδαφος. Παράλληλα σαν μέρος του όλου σχεδίου θα μπορούσε να είναι και η καταπολέμηση του υποσιτισμού προσφέροντας τροφή σε περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως γλιτώνοντας έτσι και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής της.

Κάτι τέτοιο φυσικά γίνεται πιο αποτελεσματικό όταν ξεκινάει και από εμάς τους ίδιους, σε προσωπικό επίπεδο, στο σπίτι μας μέσα και όχι μόνο, εφαρμόζοντας πιο "οικολογικά" σωστές συνήθειες, καλύτερο σχεδιασμό και πιο οικολογικά δομημένο τρόπο σκέψης όσον αφορά την αγορά, διαχείριση και χρήση τροφίμων. Αλλάζοντας το καταναλωτικό μας σκεπτικό μπορούμε να συνεισφέρουμε ο καθένας μας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων συμβάλλοντας, όσο μπορεί ο καθένας, σε ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

1. Επεκτείνετε το όριο "ζωής" των τροφίμων.

Είναι μερικά από τα προϊόντα σας μαραμένα; Μπορείτε να αναζωογονήσετε μερικά λαχανικά, όπως το μαρούλι, με ένα γρήγορο πλύσιμο με παγωμένο νερό. Οι μπανάνες γίνονται καφέ; Ξεφλουδίστε τις και βάλτε τις σε ένα δοχείο στον καταψύκτη, για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα για ψημένα προϊόντα ή smoothies. Τα μαγειρεμένα υπολείμματα, μαραμένα ή κακοσχηματισμένα προϊόντα είναι όλα βασικά συστατικά για σούπες.

2. Εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας για το "κατανάλωση πριν από..."

Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε, τόσο τα φρέσκα όσο και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα. Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια και, ανάλογα με το είδος, πολλά τρόφιμα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες μετά από τις ημερομηνίες των ετικετών "κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από.. ", "κατανάλωση μέχρι.. ". Τις περισσότερες φορές, εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας για να δείτε την κατάσταση του τροφίμου.

3. Πάγωμα

Μπορείτε να παγώσετε σχεδόν οτιδήποτε - αυγά, κρέατα, σάλτσες - είτε το φέρατε στο σπίτι είτε το έχετε ήδη μαγειρέψει. Κρατήστε τα δοχεία καλά κλειστά και αφήστε λίγο χώρο για υγρά. Παγώστε σε μερίδες για εύκολη πρόσβαση, με ημερομηνία και ετικέτα, ώστε να μην ξεχάσετε τι είναι. Ενώ είναι λίγο επιπλέον δουλειά στην αρχή της διαδικασίας, η κατάψυξη θα σας εξοικονομήσει αρκετό μαγείρεμα, προετοιμασία και ακόμη και χρόνο για ψώνια αργότερα. Συν τοις άλλοις θα εξοικονομήσετε χρήματα εάν χρησιμοποιείτε όσα αγοράζετε.

4. Αν μπορείτε μοιραστείτε το φαγητό

Καλύτερα είναι να αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Μπορούμε όμως να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε συνταγές και φαγητά με φίλους, οικογένεια και ξένους για να βεβαιωθούμε ότι δεν χάνουμε τίποτα, ενώ επίσης κρατιόμαστε συνδεδεμένοι σε καιρούς απομόνωσης. Και αν έχετε επιπλέον φαγητό, απευθυνθείτε σε άλλους που μπορεί να μην έχουν ή να κάνουν δωρεές σε τράπεζα τροφίμων. Μπορούμε να φροντίσουμε τους γύρω μας εάν έχουμε τη δυνατότητα, και ίσως κάποτε αν χρειαστεί αυτοί να φροντίσουν εμάς. Στα παλιά χρόνια, στα χωριά κυρίως που ο κόσμος ήταν πιο κοντά, όταν είχαν περίσσευμα φαγητού πρόσφεραν και στους γείτονες τους. Πολλές φορές έφτιαχναν επίτηδες περισσότερο φαγητό. Άλλοι έφτιαχναν πίτες και πρόσφεραν με τη σειρά τους, άλλοι φέρναν λαχανικά και φρούτα από τα περβόλια τους και έδιναν και στους άλλους. Ήταν ωραίοι καιροί που σίγουρα μπορούν να μας διδάξουν κάτι, και ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι παραμένουν ακόμα και σήμερα έτσι.

5. Μάθετε για τη σύνδεση του φαγητού με τη φύση

Ψάχνετε μερικές μαθησιακές δραστηριότητες για τα παιδιά; Τι λέτε να μάθετε για τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών τροφίμων και ειδών και πώς μπορείτε να ψωνίζετε πιο έξυπνα και να τρώτε πιο βιώσιμα για να τα προστατεύετε;

6. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο και ακολουθήστε το όσο πιο πιστά μπορείτε.

Αυτό θα σας αναγκάσει να ψωνίσετε πιο συγκεκριμένα και να μαγειρέψετε τις ανάλογες μερίδες. Έτσι αυτόματα μειώνετε το φαγητό που πετάτε . Ξέρω ξέρω, συχνά σας υπενθυμίζω πως πρέπει να τρώμε ποικιλία τροφών, αλλά αν έχετε φτιάξει φασόλια η λουβιά και έχει μείνει μια μερίδα, δεν χάθηκε ο κόσμος να επαναλάβετε το ίδιο φαγητό στη ίδια εβδομάδα.

7. Αναδιαμορφώστε το φαγητό σας!

Εμείς πολύ συχνά φτιάχνουμε κέικ ή μπράουνις από φασόλια ή αρακά! Πιστέψτε με είναι πάρα πολύ εύγευστα και πολύ υγιεινά.

8. Σκεφτείτε να ταΐσετε τα ζώα σας ή τα ζώα των άλλων με τα φαγητά σας!

Ότι κι αν κάνετε μην αφήσετε τίποτα να πάει χαμένο!



Recent Posts

See All
bottom of page