top of page

Εμείς δεν παχαίνουμε φέτος στις γιορτές!

Περιμένετε με αγωνία τα Χριστούγεννα; Σκέφτεστε τι θα φάτε και τι πρέπει να στερηθείτε; Είναι αλήθεια οτι τα Χριστούγεννα περιλαμβάνουν «Λουκούλεια» γεύματα, πλούσια τραπέζια και λαχταριστά εδέσματα. Εγώ ας πούμε που δεν ενδιαφέρομαι τόσο για τα γλυκά σκέφτομαι οτι μετά απο τη νηστεία που τελειώνει την μέρα των Χριστουγέννων, θα απολαύσω τα τυριά που τόσο μου αρέσουν!


Είναι μια δύσκολη περίοδος, διατροφικά! Η σοβαρότητα και η έκταση της παχυσαρκίας, καθώς και οι δυσκολίες που υπάρχουν στην αντιμετώπισή της, οδήγησαν τους ερευνητές στην ενασχόληση με το περιβάλλον και τις συνθήκες δημιουργίες της. Η χριστουγεννιάτικη λοιπόν περίοδος, το διάστημα δηλαδή από τη τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, ως χρονικό διάστημα ιδιαίτερα επικίνδυνο για την αύξηση του σωματικού βάρους, έχει μελετηθεί εκτενώς.

Τι δείχνουν οι μελέτες; Μελέτες, που ασχολήθηκαν με την επίδραση που έχει στο σωματικό βάρος το χρονικό αυτό διάστημα, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όντως η αύξηση αυτή είναι υπαρκτή. Σε αντίθεση όμως με τη γενική αντίληψη που υπάρχει, ότι η αύξηση αυτή είναι της τάξης των 2,27kg, οι αυξήσεις που οι ερευνητές παρατήρησαν κυμαίνονται μεταξύ 0,4-,0,9kg. Είναι αντικειμενικά λοιπόν, αρκετά μικρότερες από αυτές που αναμένονταν, ενώ λιγότερο από το 10% των συμμετεχόντων αύξησε το σωματικό του βάρος κατά 2,27kg. Για ποιο λόγο όμως, μια αντικειμενικά τόσο μικρή αύξηση, έχει τραβήξει όχι μόνο την προσοχή των μελετητών, αλλά απασχολεί κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο; Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της εμφάνισης “μαγικών” μεθόδων απώλειας βάρους πριν και μετά την εορταστική αυτή την περίοδο. Το εντυπωσιακό και σημαντικό στοιχείο αυτής της αύξησης λοιπόν, είναι ότι συνήθως διατηρείται για ένα χρόνο και μπορεί, αν λάβουμε υπόψη μας ότι περισσότεροι ενήλικες αυξάνουν το βάρος τους περίπου 0,2-0,8kg το χρόνο, να αντιπροσωπεύει ακόμη και το 75% της συνολικής ετήσιας αύξησης του σωματικού βάρους,

Τι συμβαίνει με όσους έχουν ήδη παραπάνω κιλά; Αυξάνουν και αυτοί το σωματικό τους βάρος τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο; Όσοι προσέχουν τη διατροφή τους ή βρίσκονται σε μια διαδικασία απώλειας βάρους μήπως καταφέρνουν να διατηρήσουν ανεπηρέαστα τα κιλά τους; Τα επιστημονικά δεδομένα απαντούν και σε αυτά τα ερωτήματα. Παχύσαρκοι και υπέρβαροι φαίνεται να αυξάνουν το σωματικό τους βάρος, αυτή τη χρονική περίοδο, περισσότερο, σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους. Ενώ, όσοι βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους δεν αποτελούν εξαίρεση, αυξάνουν και αυτοί το βάρους τους κατά 0,3-0,9kg.

Οι πιθανές αιτίες αυτού του φαινομένου είναι πολλές και σίγουρα αξίζει να μας προβληματίσουν.

Έτσι, καλές προτάσεις για ένα σωστό πρωινό είναι: • 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μέλι και ταχίνι • 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1φρούτο, • 1 τοστ (με ψωμί ολικής σικάλεως και τυρί) Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να γίνει μια συνολικά οικογενειακή υπόθεση, τόσο για τα παιδιά, όσο και τους γονείς.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά Τα Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι σχεδόν όλα φορτωμένα με πολλές θερμίδες. Η βασιλόπιτα και ο κουραμπιές αποδίδουν ανά μερίδα τις περισσότερες θερμίδες και είναι πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπιδία. Το μελομακάρονο και η μηλόπιτα φαίνεται να αποτελούν τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές, καθότι έχουν τις λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες επιλογές, ενώ, επίσης, περιέχουν χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπιδίων.

Μικρογεύματα Η κατανάλωση φρούτων δεν πρέπει να παραμελείται, λόγω του χριστουγεννιάτικων γλυκών. Εκμεταλευθείτε τον ελεύθερο χρόνο των ημερών για να δημιουργήσετε πρωτότυπες φρουτοσαλάτες, με τη βοήθεια των παιδιών, και αφήστε τα να εκτιμήσουν διασκεδάζοντας την θρεπτική τους αξία. Τα ξηρά φρούτα μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα εύγευστο και θρεπτικό σνακ. Οι χουρμάδες, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα βερύκοκα είναι όλα άριστες επιλογές. Από την ομάδα των ξηρών καρπών, η μακράν καλύτερη επιλογή είναι τα κάστανα, καθώς η λιποπεριεκτικότητά τους είναι χαμηλή.

Κύρια γεύματα Τα γιορτινά τραπέζια κατά κανόνα περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία κρεάτων, με τη γεμιστή γαλοπούλα να κατέχει την κεντρική θέση. Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φτωχό σε λιπαρά. Έτσι μπορείτε να το ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας, αρκεί να μην φάτε την πέτσα γιατί θα επιβαρύνετε το γεύμα σας με πολύ περισσότερα κορεσμένα λίπη και θερμίδες. Φροντίστε να μην λείπει από το τραπέζι σας μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Η ντομάτα, το καρότο, ο αρακάς, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την υγεία των παιδιών. Ιδανικό dressing για τις φρέσκες ή βραστές σαλάτες σας θα ήταν η sauce, δηλαδή ελαιόλαδο και ξύδι, χτυπημένα σε αναλογία 1:1. Μην παραλείψετε να χαρίσετε στα παιδιά σας το σοκολατένιο Αι-Βασίλη που σίγουρα επιθυμούν. Αν ακουλουθείτε τους βασικούς κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορείτε άφοβα να εντάξετε σε αυτήν και τις μικρές χαρές των ημερών.


Recent Posts

See All
bottom of page