top of page

Υπενθύμιση:Νερό

Το νερό είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό που λαμβάνουμε καθημερινά. Καθόλου παράξενο λοιπόν που οι ερωτήσεις προς τους διαιτολόγους για το νερό είναι πολλές και καθημερινές! Πόσο νερό πρέπει να πίνω; Ποια ποτά θεωρούνται ότι συμμετέχουν στην ενυδάτωση του σώματος; Όταν δεν έχει ζέστη και δεν πίνω νερό πειράζει; Όταν αθλούμαι πρέπει να πίνω περισσότερο;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά αναφέροντας ποιες είναι οι κύριες λειτουργίες του νερού στο σώμα μας. Καταρχάς, το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θερμορύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. Όταν αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, μέσω της εφίδρωσης αποβάλλεται νερό από το σώμα για να δροσιστούμε και να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας. Επιπλέον, το νερό λειτουργεί ως διαλύτης σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα μας, αλλά είναι και το μέσο μεταφοράς διαφόρων θρεπτικών συστατικών. Ακόμη, το νερό διατηρεί τον όγκο των αγγείων και βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα.

Αν έχουμε έλλειψη νερού, δηλαδή αν για κάποιο λόγο δεν πίνουμε αρκετά υγρά ή αν αποβάλλουμε υγρά χωρίς να τα αναπληρώσουμε, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας;

Η κατάσταση κατά την οποία το νερό που υπάρχει στο σώμα μας είναι λιγότερο από αυτό που χρειάζεται το σώμα ονομάζεται αφυδάτωση. Τα σημάδια της αφυδάτωσης εμφανίζονται κυρίως στο δέρμα. H αφυδάτωση κάνει το δέρμα μας πιο τραχύ, ξηρό και λιγότερο ελαστικό. Επίσης η αφυδάτωση επηρεάζει την νευρολογική λειτουργία. Μέσα από πολλές μελέτες φαίνεται ότι η αφυδάτωση αυξάνει τη κόπωση, το θυμό, την εχθρότητα, τη σύγχυση και την κατάθλιψη που αισθανόμαστε και ταυτόχρονα μειώνει την εγρήγορση μας απέναντι σε διάφορες καταστάσεις. Η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη αν καταναλώσουμε νερό. Επιπλέον, η σοβαρή αφυδάτωση φαίνεται ότι επιφέρει ζημία στη μνήμη και στην οπτική μας ικανότητα. Τέλος, πολλές φορές οι πονοκέφαλοι και οι κεφαλαλγίες οφείλονται στην αφυδάτωση, αφού έχει παρατηρηθεί ότι με την κατανάλωση επιπλέον 1.5 λίτρου νερού την ημέρα τα συμπτώματα μειώνονται.

Ίσως ένας από τους σημαντικότερους λόγους κατανάλωσης νερού είναι η σωστή λειτουργία των νεφρών. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η μειωμένη πρόσληψη νερού αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Το νερό φαίνεται ότι είναι λύση και κατά της δυσκοιλιότητας. Συνήθως οι ασθενείς που εμφανίζουν δυσκοιλιότητα δεν καταναλώνουν αρκετό νερό, οπότε είναι σίγουρα η πρώτη συμβουλή που δίνουμε στους ασθενείς αυτούς, αφού βάση ερευνών έχει παρατηρηθεί, σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι αν αυξηθεί η κατανάλωση νερού μειώνεται η δυσκοιλιότητα.

Τέλος, η κατανάλωση νερού φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά την απώλεια κιλών σε ασθενείς που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Άλλωστε, είναι η πρώτη συμβουλή που δίνουμε εμείς οι διαιτολόγοι. Μελέτες έδειξαν ότι υπέρβαροι ασθενείς που ακολουθούσαν υποθερμιδική δίαιτα και έπιναν 500ml νερό πριν και μετά το γεύμα τους έχασαν περισσότερα κιλά και λίπος σε σχέση με τους ασθενείς που απλώς ακολουθούσαν μια υποθερμιδική διατροφή.

Από όλα τα πιο πάνω φαίνεται πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση νερού για τη λειτουργία του σώματος μας και ταυτόχρονα φαίνονται οι αρνητικές συνέπειες που έχει η αφυδάτωση. Οι συστάσεις κατανάλωσης νερού είναι 1,5-2 λίτρα/μέρα για τους ενήλικες και τους έφηβους ,δηλαδή 8-10 ποτήρια νερού, και 6-8 ποτήρια για τα παιδιά. Θα πρέπει όμως να δοθεί προσοχή σε κάθε περίπτωση, γιατί οι ανάγκες διαφέρουν αναλόγως των καιρικών συνθηκών, της φυσικής δραστηριότητας και της φαρμακευτικής αγωγής που ίσως λαμβάνει το άτομο. Επίσης, ειδικές ομάδες όπως τα παιδιά που δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια της δίψας, οι θηλάζουσες και οι εγκυμονούσες γυναίκες, οι αθλητές που χάνουν νερό μέσω του ιδρώτα αλλά και οι ηλικιωμένοι που δεν συνηθίζουν να πίνουν νερό θα πρέπει να έχουν την προσοχή μας για να μην αφυδατωθούν.

Ένα μυστικό για να μην αφυδατωθείτε είναι να πίνετε νερό πριν διψάσετε. Μελέτες δείχνουν ότι αν αισθανθούμε δίψα ήδη έχουμε αφυδατωθεί. Ο καλύτερος δείκτης ενυδάτωσης μας είναι το χρώμα των ούρων, αφού αν τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα πάει να πει ότι χρειαζόμαστε νερό, ενώ αν είναι διαυγή τότε είμαστε καλά ενυδατωμένοι.

Τέλος, εκτός από το νερό που μας ενυδατώνει να αναφέρουμε ότι οι φρέσκοι χυμοί, το γάλα με χαμηλά λιπαρά, το τσάι, ο καφές, τα φρούτα και τα λαχανικά μας ενυδατώνουν επίσης, σε αντίθεση με το πλήρες γάλα και τα αναψυκτικά με ζάχαρη που δεν συμμετέχουν στη ενυδάτωση του σώματός μας. Δροσερές λύσεις για εσάς που δεν συνηθίζετε να πίνετε νερό, είναι να ρίχνετε στο νερό σας φέτες ή παγάκια από φρούτα, π.χ. λεμόνι ή φράουλες ή βότανα, όπως δυόσμος ή βασιλικός, έτσι ώστε να δίνετε μια γεύση στο νερό σας και να το κάνετε και πιο ενδιαφέρον σαν ρόφημα. Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε smoothıes με διάφορους συνδυασμούς φρούτων. Θα βρείτε πολλές ιδέες στο https://www.alexiapotamitou.com/ .


Recent Posts

See All
bottom of page