top of page

8 Χριστουγεννιάτικες Διατροφικές Συμβουλές!

Πολλοί ασθενείς που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας κιλών αναρωτιούνται αν τις μέρες των εορτών θα μπορούσαν να μην δουν το δείκτη τη ζυγαριάς να ανεβαίνει. Επιπλέον πολλοί που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα αναρωτιούνται αν μπορούν να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό με τόσες λιχουδιές γύρω τους. Και να κάποια τιπς που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας:

1. Τις ημέρες των εορτών καταναλώστε την τροφή με μέτρο. Θυμηθείτε φάτε με όρια κα δομή. Μπορείτε να φάτε απ’ όλα με ισορροπία, άλλωστε οι ημέρες αυτές δεν είναι μόνο φαγητό, αλλά και συνάθροιση με αγαπημένα μας πρόσωπα.

2. Τις ημέρες της Παραμονής Χριστουγέννων και Παραμονής Πρωτοχρονιάς που το βράδυ ίσως έχετε το μεγάλο δείπνο, καταναλώστε μικρότερη ποσότητα τροφής πιο πριν. Για παράδειγμα φάτε ½ πρωινό από ότι συνήθως, προτιμήστε στα ενδιάμεσα φρούτο και το μεσημέρι καταναλώστε μια σαλάτα. Προσοχή όμως μην παραλείψετε γεύματα, γιατί με αυτήν την τακτική θα φτάσετε πεινασμένοι στο δείπνο. Στο δείπνο για αρχή δείτε όλα τα πιάτα και τα φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι και στη συνέχεια επιλέξτε τι θα καταναλώσετε. Βάλτε στο ½ πιάτο σαλάτα κα στο άλλο μισό το φαγητό. Εάν θέλετε να καταναλώσετε γλυκό π.χ. μελομακάρονο ή κουραμπιέ ή βασιλόπιτα άστε το πιρούνι του φαγητού κάτω λίγο νωρίτερα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα είστε φουσκωμένοι και θα απολαύσετε καλύτερα το γλυκό σας. Προσπαθήστε να καταναλώσετε 1 είδος γλυκού, άλλωστε και αύριο μέρα είναι, τα γλυκά θα είναι εκεί και αύριο και μεθαύριο, όπως και το φαγητό. Το ίδιο μπορείτε να εφαρμόσετε και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλ. καταναλώστε μικρότερο πρωινό, φρούτο στο ενδιάμεσο, δείτε και επιλέξτε μεσημεριανό από το τραπέζι , καταναλώστε 1 γλυκό και το βράδυ φάτε κάτι ελαφρύ π.χ. 1 γιαούρτι.

3. Καταναλώστε το αλκοόλ με μέτρο. Βάλτε ως στόχο από πριν ότι θα πιείτε 2 ποτήρια κρασί. Πιείτε αργά το ποτό σας! Εάν με το κρασί σας έχετε τυριά, προτιμήστε τα τυριά με χαμηλά λιπαρά και προσπαθήστε να έχετε 1-2 είδη τυριών. Συμπληρώστε την πιατέλα σας με λαχανικά όπως αγγουράκια, ραπανάκια, καρότα, αλλά και αποξηραμένα φρούτα ή νωπά φρούτα. Εάν το δείπνο ή το γεύμα γίνει σε φιλικό σπίτι προτείνετε να φτιάξετε εσείς την πιατέλα.

4. Εάν το δείπνο ή το γεύμα γίνει στο δικό σας σπίτι προσπαθήστε να μαγειρέψετε με λιγότερο λάδι και ζάχαρη. Χρησιμοποιείστε πολλά λαχανικά και μπαχαρικά για να έχετε εύγεστα πιάτα. Κατά το μαγείρεμα προσπαθήστε να μην τσιμπολογάτε, μασήστε τσίχλα! Δεν είναι απαραίτητο να ετοιμάσετε πολλά ορεκτικά. Μια σαλάτα και άλλο ένα ορεκτικό με λαχανικά π.χ. μια 2η σαλάτα είναι αρκετά, άλλωστε θα ακολουθήσει και το γεύμα. Επίσης στο τέλος του δείπνου ή του μεσημεριανού μοιράστε στους φίλους και τους συγγενείς το φαγητό που έχει απομείνει. Κρατήστε μια μικρή μερίδα για εσάς για την επόμενη ημέρα. Τέλος ζητήστε από τους επισκέπτες σας αντί για γλυκά να σας φέρουν κάποια γλάστρα ή λουλούδι , ζητήστε τους να σας προσφέρουν κάτι που δεν έχει σχέση με φαγητό.

5. Την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φάτε συντηρητικά. Καταναλώστε πολλά φρούτα και αποφύγετε τα γλυκά.

6. Τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μην έχετε εκτεθειμένα τα γλυκά π.χ. μελομακάρονα, κουραμπιέδες στο τραπέζι, αλλά αποθηκεύστε τα σε δοχεία και βάλτε τα στο πίσω μέρος του ψυγείου ή σε ένα ψηλό ράφι. Εάν θέλετε πριν τα Χριστούγεννα να φάτε κάτι από αυτά καταναλώστε 1 τεμάχιο μέρα παρά μέρα. Τα γλυκά θα είναι εκεί και τις επόμενες ημέρες. Π.χ. πείτε ότι αύριο στο πρωινό μου αντί φρυγανιά με μέλι θα φάω 1 κουραμπιέ , αλλά μην φάτε 2ο στην ίδια ημέρα, εάν μπορείτε φάτε μετά από 2 ημέρες.

7. Να έχετε γεύματα ανα 3-4 ώρες. Θυμηθείτε για μας θεωρείτε γεύμα ότι έχει θερμίδες δηλ. όλα εκτός από το νερό. Μην τρώτε στις ενδιάμεσες ώρες των γευμάτων.

8.Τέλος θυμηθείτε οι ημέρες αυτές είναι για να δείτε αγαπημένους , να ξεκουραστείτε και να καταναλώσετε εδέσματα που δεν συνηθίζονται όλο το χρόνο. Κάντε τα όλα όχι μόνο το 3ο!!!

Δείτε εδώ τη Συνταγή για τα αλλιώτικα μελομακάρονα : https://www.alexiapotamitou.com/post/μελομακάρονα-αλλιώτικα-2


Καλά Χριστούγεννα & Ευτυχισμένη Πρωτοχρονιά!!!


Recent Posts

See All
bottom of page