8 απαντήσεις σε 8 κρίσιμες ερωτήσεις που μπορεί να προβληματίζουν πολλούς από εσάς!

1) Είναι υγιεινό να νηστεύουμε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, να απορρίψουμε δηλαδή εντελώς τις τροφές ζωικής προέλευσης από το διαιτολόγιό μας;

Ο πλήρης αποκλεισμός οποιασδήποτε τροφής από τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να επιφέρει συμπτώματα αβιταμίνωσης και βλαβερές συνέπειες στην υγεία εφόσον δεν αντικατασταθεί από μία άλλη τροφή που θα παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Όσον αφορά τις τροφές ζωικής προέλευσης ο πλήρης αποκλεισμός τους κατά την διάρκεια του έτους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόκληση σιδηροπενικής αναιμίας εφόσον δεν υπάρξει αντικατάσταση με μη ζωικές τροφές και κατάλληλους συνδυασμούς που μας προσδίδουν σίδηρο στην διατροφή μας.


2) Το κρέας επηρεάζει αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό;

Το κρέας διαχωρίζεται σε λευκό και κόκκινο κρέας. Μιλώντας για το λευκό κρέας αναφερόμαστε στα πουλερικά, στο ψάρι και στο κυνήγι. Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί. Η υπερβολική χρήση κρέατος και ειδικότερα κόκκινου κρέατος μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό όπως η πρόκληση αυξημένης χοληστερίνης. Αυτό συμβαίνει διότι το κόκκινο κρέας εμπεριέχει αυξημένες ποσότητες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλουν στην πρόκληση υπερχοληστεριναιμίας. Επιπρόσθετα πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πώς η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου σε μεγαλύτερες ηλικίες.

3) Οι θρεπτικές και ωφέλιμες ουσίες από την κατανάλωση κρέατος μπορούν να ληφθούν