top of page

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με παντζάρια και κάστανα

Μια τέτοια σαλάτα φτιάχνω κάθε χρόνο σε ένα από τα Xριστουγεννιάτικα gatherings που μας αρέσει να κάνουμε!

Είναι χορτοφαγική αν δεν προσθέσετε τυρί ή γιαούρτι, είναι πολύ γευστική, όμορφη και φυσικά υγιεινή ιδέα!


Υλικά

1 κιλό παντζάρια

1/4 φλ  ελαιόλαδο

3 Κ μηλόξιδο

1 κ μουστάρδα

1 κ θυμάρι αποξηραμένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

5-6 κάστανα (χοντροκομμένα) και ψημένα στο φούρνο ή στο τζάκι


Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

2. Χωρίζουμε τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα τους. Πλένουμε τους βολβούς και τους τρίβουμε καλά. Τους βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. 

3. Φτιάχνουμε σφιχτά πουγκάκια από ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε στο κάθε πουγκάκι από 2-3 βολβούς. Ισομοιράζουμε στα πουγκάκια το λάδι που έχει περισσέψει στο μπολ. Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τα παντζάρια τοποθετώντας από μία σκελίδα σκόρδο στο κάθε πουγκί. Τυλίγουμε τα πουγκάκια σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψί και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

4. Κατόπιν ξετυλίγουμε τα πουγκάκια και μόλις οι βολβοί κρυώσουν καλά τους κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, ανακατεύοντας σε μπολ το μηλόξυδο, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε και το υγρό που έμεινε στα πουγκάκια από το ψήσιμο των βολβών.

5. Σε σαλατιέρα αναμειγνύουμε τα παντζάρια με τη βινεγκρέτ, πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα και ψημένα στο φούρνο κάστανα και σερβίρουμε!

Recent Posts

See All
bottom of page