top of page

Τι εννοούμε με τον όρο "κυτταρίτιδα";

Και αφού το καλοκαιράκι έφτασε και εδραιώθηκε κανονικά, είναι καιρός να μιλήσουμε για την περιβόητη κυτταρίτιδα! Μπορεί να νομίζετε ότι είναι καθαρά γυναικείο θέμα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι παρουσιάζεται και σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες άνδρες. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε παρακάτω!

Γνωρίζουμε ότι με τον όρο "κυτταρίτιδα" αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής "ρυτίδων" πάνω στο δέρμα. 

Επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύττρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν.


Σε ποια σημεία εμφανίζεται;

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι:

· oι μηροί

· οι γλουτοί

· το εσωτερικό των μπράτσων

· το στομάχι

· η κοιλιά

· οι γάμπες


Ποια τα αίτιά της;

Τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά, όπως:

· η καθιστική ζωή

· η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα

· η κληρονομικότητα

· η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος

· κάποιες ορμονικές διαταραχές

· η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής

· το κάπνισμα

· η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ

· η δυσκοιλιότητα

Ανάλογα με τα αίτια, η κυτταρίτιδα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού προκαλεί δυσαρέσκεια μόλις κάνει την εμφάνισή της στον καθρέφτη οποιασδήποτε γυναίκας. 


Μερικές συμβουλές

Κάθε γυναίκα που εμφανίζει την «αντιαισθητική» όψη της κυτταρίτιδας σε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα σημεία του σώματός της μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ακολουθώντας μερικές γενικές συμβουλές:

· Αρχικά να κάνει έναν πλήρη ορμονικό έλεγχο και να συμβουλευτεί το γιατρό της.

· Στην πορεία να περιορίσει ή ακόμα καλύτερα να διακόψει το κάπνισμα και να κάνει  κατανάλωση  του αλκοόλ με μέτρο.

· Να γίνει πιο δραστήρια στην καθημερινότητα της και να προσπαθήσει αν αυτό είναι δυνατό να κάνει οργανωμένη άσκηση (αεροβική γυμναστική, κάποιο σπορ προτίμησης, ή και πεζοπορία).

· Να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής σύμφωνα με τις οδηγίες του διατροφολόγου της . Όσο αφορά το βάρος της, αν είναι υπέρβαρη χρήσιμο θα ήταν να επιδιώξει την απόκτηση του ιδανικού σωματικού βάρους, που καθορίζεται από το δείκτη μάζας σώματος,  αλλά και τη συνολική σύσταση του οργανισμού από λίπος και άλιπη μάζα. 

Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Επειδή όπως είπαμε παραπάνω η κυτταρίτιδα είναι μια μορφή λίπους για να απομακρυνθεί θα πρέπει να σταματήσουμε αρχικά τη μεταμόρφωση της τροφής και των συστατικών της (κυρίως των σακχάρων) σε λίπος, καθώς βέβαια και την πρόσληψη αυτού καθεαυτού του λίπους.


Διατροφικές συστάσεις

Η μειωμένη πρόσληψη λίπους, κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους

Αυτό είναι το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, και κρέμες γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Επιθυμητό είναι  να κυριαρχεί το μονοακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο) και το πολυακόρεστο (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά οποιαδήποτε γυναίκα, ώστε να μην οδηγούν σε παχυσαρκία.

Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας, που και τα δύο συμβάλλουν στην εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας. 


Η αυξημένη κατανάλωση νερού

Σημαντικό είναι να υπάρχει αρκετή κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι με τα γεύματα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος (π.χ. γαστρεντερικό).

Το νερό είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπη). Η πρόσληψη του νερού πρέπει τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεπερνά τα 2 λίτρα καθημερινά.


Η μειωμένη πρόσληψη αλατιού

Το αλάτι όπως ξέρουμε προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι θα πρέπει να περιοριστούν οι αλμυρές τροφές καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ θα πρέπει να ελέγχουμε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής παρασκευής.

Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού "fast food" αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή. 


Άλλες συστάσεις

Άλλες σχετικές συστάσεις για την αποφυγή δημιουργίας ή και καταπολέμησης της ήδη υπάρχουσας κυτταρίτιδας είναι:

· Μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ

· Αποφυγή καπνίσματος

· Έντονη φυσική δραστηριότητα καθημερινά: από το απλό περπάτημα ως το εντατικό πρόγραμμα σε οργανωμένο γυμναστήριο.

Η κάθε μορφής άσκηση συμβάλλει στη σωστή αξιοποίηση των επιπλέον  θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Όσα προαναφέρθηκαν αφορούν μια γενική προσέγγιση του μεγάλου προβλήματος των γυναικών: «κυτταρίτιδα» από διατροφικής κυρίως πλευράς όμως θα συμβούλευα και θα υπενθύμιζα ότι και ο κληρονομικός παράγοντας είναι ένα από τα αίτια της κυτταρίτιδας οπότε αποδεχτείτε και αγαπήστε το σώμα σας έστω κι αν έχετε κυτταρίτιδα!

Recent Posts

See All
bottom of page