top of page

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική ανισορροπία, η οποία θεωρείται ότι γενικά επηρεάζει περίπου το 5-10% του γυναικείου πληθυσμού που βρίσκεται στην αναπαραγωγική ηλικία. Ο επιπολασμός της νόσου είναι υψηλότερος σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, με συχνότητα εμφάνισης μέχρι και 28%, όπως αναφέρθηκε σε έναν ισπανικό πληθυσμό.


Ποια έιναι τα κλινικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου;

Τα κλινικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι περίσσεια ανδρογόνων (υπερανδρογοναιμία), δυσλειτουργία των ωοθηκών και υπογονιμότητα. Συχνό φαινόμενο επίσης, είναι η παρουσία αντίστασης στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση), η οποία έχει συσχετιστεί με αύξηση της παραγωγής ανδρογόνων, ανδρικών δηλαδή ορμονών που παράγονται στα λιποκύτταρα (υπερανδρογοναιμία).

Ο συνδυασμός ινσουλινοαντίστασης και κοιλιακής παχυσαρκίας είναι αυτός που οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως και διαβήτη κύησης.

Οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι παχύσαρκοι και σχεδόν το 50% από αυτούς πληρούν τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου, όπως αυτά ορίζονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών τείνει να είναι μια κληρονομική νόσος, αν και στα αίτιά του συγκαταλέγεται και η επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων.


Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Άστατη εμφάνιση έμμηνου ρύσης

Υπογονιμότητα, λόγω της έλλειψης ωορρηξίας

Αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο, στήθος, στομάχι, πλάτη, αντίχειρες και στα δάχτυλα των ποδιών

Ακμή, λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα

Αραίωση των μαλλιών στο κεφάλι

Αύξηση σωματικού βάρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς (κοιλιακή παχυσαρκία)

Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης τύπου 2

Υψηλή χοληστερόλη ή/και αυξημένη πίεση του αίματος

Κατάθλιψη, πιθανόν λόγω της εμφάνισης υπογονιμότητας

Πολυκυστικές Ωοθήκες & Διατροφή

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας βοηθά στη διαχείριση του συνδρόμου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμα και ένα μέτριο ποσοστό απώλειας βάρους (5-10% του συνολικού σωματικού βάρους) μπορεί να βελτιώσει όλες τις εκδηλώσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Η απώλεια βάρους μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τις συγκεντρώσεις των ανδρογόνων του ορού, το μέγεθος των ωοθηκών και τον αριθμό των κύστεων των ωοθηκών. Αυξάνει επίσης την ωορρηξία και τη γονιμότητα και βελτιώνει τις συγκεντρώσεις των λιπιδίων του πλάσματος.


Τι πρόγραμμα υγιεινής διατροφής να ακολουθήσετε;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προτείνεται να ακολουθούν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής το οποίο να περιλαμβάνει:

Μικρά και συχνά γεύματα. Κατά προτίμηση 4-5 ανά ημέρα (3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ). Καλό θα ήταν να μην παραλείπονται γεύματα.

Ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και λιγα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου του αίματος, στη βελτίωση της χρήσης ινσουλίνης και στην ομαλοποίηση των επιπέδων των ορμονών.

Έμφαση στα ανεπεξέργαστα δημητριακά, π.χ. ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι,κινοα, κεχρι, φαγοπυρο και βρωμη- δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων λαχανικών εποχής και φρούτων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως μήλα, εσπεριδοειδή, κ.ά.

Αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων και ω-3 λιπαρών οξέων. Προτίμηση τροφίμων όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.

Μειωμένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε απλά σάκχαρα όπως γλυκά, ροφήματα και γενικά ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, διότι επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση.

Πρόσληψη πρωτεϊνών κυρίως από άπαχο κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μείωση της κατανάλωσης πλούσιων λιπαρών, όπως βούτυρο, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, κ.λπ.

Επαρκή πρόσληψη υγρών όπως, νερό, φυσικών χυμών, χαμηλής ή καθόλου περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και άλλα αφεψήματα.

Δοκιμάστε σε τσάι αλλά και στη διατροφή σας γενικότερα τη χρήση κανέλας, γλυκόριζας, καγιέν, κιτρινόριζας και πιπερόριζας.

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης και κατά συνέπεια στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Συστήνονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Τέτοιου είδους ασκήσεις αποτελούν το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο, η γιόγκα.

Στην περίπτωση που είναι επιθυμητή η ταυτόχρονη απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό πάντα με τη διατροφή. Για αύξηση της μυϊκής μάζας, προτείνονται ασκήσεις αντίστασης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα η δυναμική μορφή γιόγκα.

Recent Posts

See All
bottom of page