Ριζότο με μανιτάρια, κάστανα και κριθάρι

Είναι εμφανές ότι ένα κόλλημα με το barley το έχω πάθει τελευταία, δηλαδή με το κριθάρι!

Το κριθάρι είναι μια τροφή με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι σύγχρονες μελέτες εκτιμούν ότι το κριθάρι μειώνει τη χοληστερίνη, δρα προληπτικά εναντίον του καρκίνου, βελτιώνει την λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα. Η ορδενίνη που περιέχει βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας.

Ερευνητές θεωρούν ότι μειώνει και την υπάρχουσα χοληστερίνη στον άνθρωπο. Εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στη διαλυτή β-γλυκάνη, μια κολλώδη ίνα (χαρακτηριστική στο κριθάρι και την βρώμη) η οποία δεν υπάρχει στον εξωτερικό φλοιό αλλά στο εσωτερικό κυτταρικό περίβλημα του σπόρου.

Η αντικαρκινική δράση του κριθαριού, οφείλεται σύμφωνα με τους ερευνητές στους

αναστολείς πρωτεάσης που υπάρχουν στους σπόρους, οι οποίοι καταστέλλουν τους καρκινογόνους παράγοντες στο έντερο και έτσι λειτουργούν ως αντίδοτο στη δημιουργία καρκίνου.

Η δράση του στην καλή λειτουργία του εντέρου και ως φάρμακο εναντίον της δυσκοιλιότητας έχει επιβεβαιωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Εμείς στο σπίτι έχουμε αντικαταστήσει το ρύζι με το κριθάρι!

Έχει μια πιο γήινη γεύση απ΄ότι το ρύζι, μαγειρεύεται το ίδιο εύκολα και ταιριάζει με όλα τα εποχιακά λαχανικά αλλά και με πρωτείνη.


Ριζότο με μανιτάρια, κάστανα και κριθάρι

Συνταγή (για 4 άτομα)

Υλικά

- 2Κ ελαιόλαδο