top of page

Ριζότο με μανιτάρια, κάστανα και κριθάρι

Είναι εμφανές ότι ένα κόλλημα με το barley το έχω πάθει τελευταία, δηλαδή με το κριθάρι!

Το κριθάρι είναι μια τροφή με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι σύγχρονες μελέτες εκτιμούν ότι το κριθάρι μειώνει τη χοληστερίνη, δρα προληπτικά εναντίον του καρκίνου, βελτιώνει την λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα. Η ορδενίνη που περιέχει βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας.

Ερευνητές θεωρούν ότι μειώνει και την υπάρχουσα χοληστερίνη στον άνθρωπο. Εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στη διαλυτή β-γλυκάνη, μια κολλώδη ίνα (χαρακτηριστική στο κριθάρι και την βρώμη) η οποία δεν υπάρχει στον εξωτερικό φλοιό αλλά στο εσωτερικό κυτταρικό περίβλημα του σπόρου.

Η αντικαρκινική δράση του κριθαριού, οφείλεται σύμφωνα με τους ερευνητές στους

αναστολείς πρωτεάσης που υπάρχουν στους σπόρους, οι οποίοι καταστέλλουν τους καρκινογόνους παράγοντες στο έντερο και έτσι λειτουργούν ως αντίδοτο στη δημιουργία καρκίνου.

Η δράση του στην καλή λειτουργία του εντέρου και ως φάρμακο εναντίον της δυσκοιλιότητας έχει επιβεβαιωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Εμείς στο σπίτι έχουμε αντικαταστήσει το ρύζι με το κριθάρι!

Έχει μια πιο γήινη γεύση απ΄ότι το ρύζι, μαγειρεύεται το ίδιο εύκολα και ταιριάζει με όλα τα εποχιακά λαχανικά αλλά και με πρωτείνη.


Ριζότο με μανιτάρια, κάστανα και κριθάρι

Συνταγή (για 4 άτομα)

Υλικά

- 2Κ ελαιόλαδο

- 1 μεγάλο κρεμμύδι

- 2 σκελίδες σκόρδο

- 180γρ κάστανα (κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)

- Θυμάρι φρέσκο ή ξηρό

- 250γρ διάφορα μανιτάρια

- 300γρ κριθάρι

- 150μλ λευκό κρασί

- 1 λίτρο χορτοφαγικό ζωμό (νερό)

- 80γρ ρόκα

- 4Κ τυρί ρικότα ή 100γρ αναρή φρέσκα


Εκτέλεση

Στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και σκόρδο με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα κάστανα, το θυμάρι και έπειτα τα μανιτάρια. Αφήστε για περίπου 5 λεπτά. Βάλτε το κριθάρι ψήνοντας το για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.

Προσθέστε το κρασί και ψήστε μέχρι να μειωθούν τα υγρά στα μισό. Προσθέστε το 1/3 του ζωμού και χαμηλώστε τη φωτιά. Όταν δείτε τα υγρά να μειώνονται προσθέστε κι άλλο ζωμό. Θα συνεχίσετε να βάζετε ζωμό λίγο-λίγο μέχρι να τον βάλετε όλο.

Ρίξτε τη ρόκα και ανακατέψτε.

Είναι έτοιμο!

Βάλτε από πάνω τη ρικότα ή την αναρή και σερβίρετε.

Recent Posts

See All
bottom of page