top of page

Παιδική Παχυσαρκία

Updated: Oct 19, 2018

Άκρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας για την παιδική παχυσαρκία στην Κύπρο. Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 22,2% των παιδιών ηλικίας 2-8 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Επιπλέον, αρκετά παιδιά έχουν αυξημένη χοληστερόλη και άλλα ψηλή αρτηριακή πίεση, λόγω αυξημένου βάρους

Η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ανάμεσα σε 1500 παιδιά από την Λευκωσία και 1000 από την Πάφο. Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση, η οποία περιελάμβανε μέτρηση της ολικής χοληστερόλης αίματος, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, σωματομετρήσεις, μέτρηση της περιφέρειας, της μέσης και αξιολόγηση τριών φυσικών δοκιμασιών (γυμναστικές ασκήσεις).

«Με δεδομένο πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών θα παραμείνουν υπέρβαρα και στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή τους, οι συνέπειες στο επίπεδο υγείας τους θα είναι πολλές και σοβαρές», τόνισε ο παιδίατρος Χάρης Χατζηγεωργίου κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Όσον αφορά τη μέτρηση της ολικής χοληστερόλης αίματος σε παιδιά άνω των 2 χρονών, η έρευνα έδειξε ότι ένα ποσοστό 30%, τόσο στα νηπιαγωγεία όσο και στα δημοτικά, έχει ολική χοληστερόλη μεγαλύτερη των 170mg/dl, που είναι το ανώτατο όριο για τα παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών με χοληστερόλη μεγαλύτερη από 200mg/dl ανερχόταν γύρω στο 7-10% με αυξητική τάση από τα μικρότερα στα μεγαλύτερα παιδιά.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά είναι αγύμναστα. Συγκεκριμένα, στο παλίνδρομο τρέξιμο αντοχής ένα στα τρία παιδιά είχαν πολύ χαμηλά και λιγότερο χαμηλά επίπεδα, ενώ πολλά παιδιά δεν είχαν την αντοχή να τρέξουν ελαφριά το μισό της περιφέρειας ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

«Θες δίαιτα», «Πρόσεχε τι τρως», «Έχεις παχύνει»... Αν έχετε φτάσει στο σημείο να λέτε αυτές τις κουβέντες καθημερινά στο παιδί σας, τότε έχει έρθει ο καιρός να ασχοληθείτε πιο ουσιαστικά με το πρόβλημα των περιττών του κιλών. Η αντιμετώπιση του παχύσαρκου παιδιού είναι πολύπλευρη και απαιτεί πάνω από όλα το δικό σας καλό παράδειγμα. Για τα «ναι» και τα «όχι» στην αντιμετώπιση- αλλά και στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Ναι

... στην κίνηση!

Το παιδί πρέπει να έχει καθημερινά ευκαιρίες να κινείται, να παίζει, να αθλείται και να περπατάει. Χάρη στην κίνηση, το παιδί καίει περισσότερες θερμίδες. Το σημαντικότερο, όμως είναι ότι αποκτά την αίσθηση του σώματος του και των δυνατοτήτων του. Ένα παχύσαρκο παιδί που κάθεται στον καναπέ δε θα συνειδητοποιήσει ποτέ ότι είναι παχύσαρκο. Θα το καταλάβει όμως, όταν χρειαστεί να κινηθεί μαζί με τους συνομηλίκους του.

... στο οικογενειακό τραπέζι

Όταν ένα παιδί συνηθίζει να τρώει καθισμένο στο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια του, είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να σέβεται τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ, μια χώρα με σοβαρό πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας, λειτουργούν σχολές που μαθαίνουν στους γονείς να κάθονται στο τραπέζι και να τρώνε με τα παιδιά τους, προκειμένου να τα προφυλάξουν από την παχυσαρκία! Προσπαθήστε, λοιπόν, να τρώτε οικογενειακά τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας όποιο σας εξυπηρετεί καλύτερα, π.χ το πρωινό ή το δείπνο.

... στην ποικιλία τροφών

Η καθημερινή διατροφή του παχύσαρκου παιδιού και μη, πρέπει να συνδυάζει τροφές απ΄ όλες τις ομάδες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, σαλάτες, γαλακτοκομικά κλπ). Τα γεύματα που τρώει το παιδί πρέπει να είναι μαγειρεμένα στο σπίτι και όχι «απ’ έξω», ενώ για τα ενδιάμεσα μικρογεύματα συνιστάται ένα φρούτο ή ένα σπιτικό σάντουιτς.

... στο πρωινό

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που συστηματικά δεν τρώνε πρωινό είναι παχύσαρκα, συγκεντρώνουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα σιδήρου και προσλαμβάνουν λιγοστές φυτικές ίνες. Φροντίστε, λοιπόν, το παιδί να καταναλώνει καθημερινά ένα πλήρες πρωϊνό.

... στον έλεγχο του βάρους

Η σταθεροποίηση του βάρους είναι το πρώτο ζητούμενο. Το διαιτολόγιο πρέπει να είναι σχεδιασμένο από διαιτολόγο, έτσι ώστε να περιορίζεται η πρόσληψη επιπλέον βάρους, επιτρέποντας την ανάπτυξη του παιδιού καθ’ ύψος (για τα κορίτσια μέχρι τα 12 και τα αγόρια μέχρι τα 14 περίπου).

Όχι 

...στις οθόνες

Οι πολλές ώρες ενασχόλησης  με το κομπιούτερ ή μπροστά στην τηλεόραση έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις: προάγουν τη σωματική ακινησία, απομονώνουν το παιδί από τον περίγυρο του και το εκθέτουν σε διαφημιστικά μηνύματα ακατάλληλων τροφίμων. Το παιδί δεν πρέπει να κάθεται μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση περισσότερο από μια ώρα την ημέρα.

... στο φαγητό μπροστά στην τηλεόραση

Τα παιδιά που τρώνε μπροστά στην τηλεόραση το κάνουν από ανία. Γι ‘αυτό και δεν σταματούν το φαγητό με το ερέθισμα του κορεσμού. Χάνοντας το αίσθημα της πείνας  και του κορεσμού, τα παιδιά αυτά εξακολουθούν να τρώνε μηχανικά και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

... στις κενές θερμίδες

Τα παιδιά έχουν την τάση να προτιμούν τα γλυκά και τις τροφές με κενές θερμίδες, που στερούνται θρεπτικών συστατικών. Καλό είναι, λοιπόν, να τους προσφέρετε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα παστέλι, κουλούρι με σισάμι, σπιτικό κέικ κλπ.

... στα τρανς λιπαρά του πρωϊνού

Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει γάλα, ψωμί και μαρμελάδα ή μέλι, καθώς και ένα ποτήρι χυμό ή ένα φρούτο. Για την επάλειψη του ψωμιού μπορείτε να επιλέξετε μαργαρίνες χωρίς τρανς λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν τα αγγεία της καρδιάς και ευνοούν την παχυσαρκία ( οι εξελιγμένες μαργαρίνες που πωλούνται στις υπεραγορές δεν έχουν τρανς λιπαρά).

... στο αδυνάτισμα

Το παιδί με περιττά κιλά πρέπει να αποφεύγει τις δίαιτες αδυνατίσματος. Το παχύσαρκο παιδί θα κάνει δίαιτα, όχι όμως για να αδυνατίσει , αλλά για να μείνει σταθερό το βάρος του.


Recent Posts

See All
bottom of page