top of page

Ουρολοίμωξη δεν παθαίνουμε μόνο εμείς οι μεγάλοι, παθαίνουν και τα παιδιά

Πώς θα μπορούσε η διατροφή να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία?

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ουρολοίμωξη δεν είναι επικίνδυνη εάν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η δυσκολία και ο πόνος κατά την ούρηση, το αίμα στα ούρα και η ακράτεια, αλλά και ο πυρετός αποτελούν μερικά συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να τραβήξουν την προσοχή σας. Ο συχνότερος τρόπος αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης είναι η αντιβίωση που γράφει ο γιατρός. Καθώς όμως ενδέχεται το παιδί σας να αποκτήσει ευαισθησία σε αυτού του τύπου τις μολύνσεις, είναι καλό να το «εκπαιδεύσετε» για να προλαμβάνει τη δυσάρεστη υποτροπή με φυσικούς τρόπους.Cranberry

Ο «βασιλιάς» της πρόληψης της ουρολοίμωξης αλλά και της συνδυαστικής αντιμετώπισης με αντιβίωση, είναι το γνωστό σε όλους φρούτο cranberry, με την ιδιαίτερα στυφή γεύση. Το κόκκινο γυαλιστερό φρούτο είναι μοναδική φυσική πηγή μίας ομάδας φυτοπροστατευτικών ουσιών που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες. Οι τελευταίες εμποδίζουν τα βλαβερά βακτήρια που προκαλούν το 70% των περιπτώσεων ουρολοίμωξης να κατοικήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, προλαμβάνοντας έτσι τις επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες πριν εξελιχθούν σε λοίμωξη.

Ειναι πιθανον το παιδί να δυσκολευτεί με την ιδιαίτερη γεύση που δίνουν οι αποξηραμένοι καρποί του cranberry, και ενώ ο χυμός δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει πως λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα φυτοπροστατευτικών ουσιών, σκεφτείτε την πιθανότητα λήψης ενός συμπληρώματος διατροφής με cranberry σε αναβράζουσα μορφή. Παρακινείστε το παιδί σας να σας ενημερώνει μόλις αισθανθεί το πρώτο «τσούξιμο» της ουρολοίμωξης, για να ξεκινήσετε με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του γιατρού σας, την προληπτική αγωγή.


Αρκετό νερό

Αποτελεί την πιο παραδοσιακή συμβουλή για την πρόληψη της ουρολοίμωξης, αλλά και για την γενικότερη καλή υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Ένα παιδί 2 έως 3 ετών πρέπει να πίνει περίπου 1.5 λίτρο υγρών την ημέρα (6 ποτήρια), ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες οι ανάγκες αγγίζουν σχεδόν τα 2 λίτρα (8 ποτήρια). Οι ανάγκες σε υγρά μπορεί να αυξάνονται με την άθληση ή τη θερμοκρασία. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να «απενοχοποιήσουμε» τη συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα, καθώς πολλά παιδιά ντρέπονται και επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Tip: Χρησιμοποιείστε 3 μικρά μπουκαλάκια νερού και γράψτε επάνω το όνομα του παιδιού σας. Βάλτε του σαν στόχο να πίνει τουλάχιστον αυτή την ποσότητα νερού καθημερινά. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε αναψυκτικά με ζάχαρη και να δίνεται έμφαση στο νερό και στου φυσικούς χυμούς φρούτων.


Άλλες πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας με βιταμίνη C (πιπεριές, φράουλες, πορτοκάλια). 

Εμπλουτίστε τους καλούς μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο και εμποδίζουν τα μικρόβια της ουρολοίμωξης να εγκατασταθούν στο ουροποιητικό σύστημα, ετοιμάζοντας γευστικά smoothies με γιαούρτι και φρούτα. 

Αντιμετωπίστε μία πιθανή δυσκοιλιότητα του παιδιού με αρκετό νερό και αδιάλυτες φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, αγγούρι, ντομάτα). 

H σωστή υγιεινή στην τουαλέτα είναι το πρώτο μάθημα που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας, ιδιαίτερα εάν είναι κορίτσι λόγω της γυναικείας ανατομίας. Οι διατροφικές τροποποιήσεις που μόλις αναφέρθηκαν μπορεί να προλάβουν την επανεμφάνιση της ουρολοίμωξης. Η συμβουλή του γιατρού σας είναι πάντα απαραίτητη, ενώ θα πρέπει να δίνετε έμφαση σε συμπτώματα και ενοχλήσεις που μπορεί να σας περιγράφει το παιδί .

Recent Posts

See All
bottom of page