top of page

Οι τέσσερις πυλώνες για καλύτερη ζωή!


Έχω καιρό να μιλήσω για τη διατροφική μου φιλοσοφία, μια φιλοσοφία που αγγίζει όχι μόνο το διατροφικό κομμάτι αλλά και το σώμα και το πνεύμα, αφού αυτά είναι πιστεύω αλληλένδετα για μια ολοκληρωτική υγιεινή ζωή.

Σήμερα λοιπόν μοιράζομαι μαζί σας κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν έμπρακτα να φτιάξετε υγιεινές συνήθειες για μια ζωή.

Ξέρω πόσο δύσκολο γίνεται καμιά φορά να ακολουθούμε μια ρουτίνα αλλά, πιστέψτε με, μικρές αλλαγές μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα ενεργειακά, μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα, να μειώσουν το στρες σας και να ενισχύσουν τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας.

Ξέρω καλά πως η ζωή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και τότε να βρεθούμε ανήμποροι να ακολουθήσουμε κάποια ρουτίνα- όπως έγινε στη δική μου ζωή- και τότε καταλαβαίνουμε πόσο ανάγκη έχουμε κάποιες καλές και υγιεινές βάσεις για να νιώθουμε καλά, για να μπορούμε να παραμένουμε σε ισορροπία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Το σώμα μας είναι ικανό για πολύ περισσότερα από ότι νομίζουμε. Το μυαλό και το σώμα μας είναι δυνατά και όμορφα και μπορούν να γίνουν ακόμα πιο δυνατά και όμορφα αν εστιάσουμε στο να φτιάξουμε τους 4 βασικούς πυλώνες προς την υγεία.

Υγιεινή Διατροφή, σωματική ευεξία, ψυχική υγεία και πνευματική ανάπτυξη είναι τα σημεία τα οποία μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε για να νιώθουμε καλύτερα.

Αν νιώθετε συνεχώς φουσκωμένοι, κουρασμένοι, νευριασμένοι και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε να κάνετε μικρές αλλαγές στους τέσσερις βασικούς πυλώνες που προαναφέραμε. Μην σκοτίζεστε αν νομίζετε ότι πρέπει να βελτιώσετε πολλά πράγματα για να φτάσετε σε κάποιο αποτέλεσμα. Ίσως για αρχή να ασχοληθείτε με ένα ή δύο πράγματα που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Έχω σκοπό να μοιραστώ μαζί σας το δικό μου - ατελείωτο βέβαια- ταξίδι και θα ήθελα πάρα πολύ να ανοίξω ένα κανάλι επικοινωνίας μαζί σας, έτσι ώστε να καταλάβω τι απασχολεί και εσάς περισσότερο.

Πιστεύω ότι η ζωή είναι μια συνεχής προσπάθεια για αυτοβελτίωση και θεραπεία! Το οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και όσους μας αγαπούν και μας νοιάζονται, να είμαστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας!

Πυλώνας πρώτος- Υγιεινή Διατροφή

Η επιλογή του φαγητού που καταναλώνετε έχει απίστευτη δυναμική στο σώμα σας. Η τροφή μπορεί να μας θρέψει και να μας ενδυναμώσει ή πολύ απλά να μας αρρωστήσει. Η ζωή μας κινείται τόσο γρήγορα που καμιά φορά μας είναι δύσκολο να επικεντρωθούμε στο να φτιάχνουμε και να καταναλώνουμε φαγητά σε σωστές μερίδες έτσι ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος ή να έχουμε απώλεια κιλών αν πρέπει. Το σημαντικότερο βέβαια πάνω απ όλα είναι να νιώθουμε καλά.

Φτιάξτε το δικό σας διαιτολόγιο με βάση τις δικές σας ανάγκες και επιδιώξτε να τρώτε φαγητά που σας αρέσουν και σας κρατούν χορτάτους. Υπενθυμίζω ότι η δική μου προσέγγιση η οποία βασίζεται στην μεσογειακή και χορτοφαγική διατροφή, με μια τάση να έχω πιο ελαφριά φαγητά το πρώτο μισό της μέρας και πιο βαρετά το βράδυ, είναι κάτι που μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε αν αυτό βέβαια ταιριάζει με το δικό σας τρόπο ζωής. Όλη μέρα έχω ανάγκη να νιώθω ανάλαφρη και να είμαι γεμάτη ενέργεια αφού οι ρυθμοί της ζωής μου είναι πολύ απαιτητικοί. Έτσι προσπαθώ να μην βαρυφορτώνω τον οργανισμό μου κατά τη διάρκεια της μέρας. Το κυριότερο μου γεύμα είναι το βραδινό για να καταλάβετε, το οποίο προσπαθώ να μοιράζομαι με τον σύντροφό μου και με τα παιδιά μου οπότε μπορούμε. Όταν βέβαια τρώμε όλη η οικογένεια μαζί, προσωπικά νιώθω ότι ενισχύεται και η γεύση του φαγητού αλλά και η ψυχική υγεία. Στους τρελούς ρυθμούς που κινείται η ζωή, απλά λατρεύω ακόμα και τις πιο απλές οικογενειακές μας στιγμές, είναι πολύτιμες για μένα.

Θα βρείτε πολλές συνταγές στο μπλόγκ μας καθώς επίσης και στον χορτοφαγικό μας οδηγό τον οποίο νομίζω πως θα αγαπήσετε. (https://www.alexiapotamitou.com/blog)

Ένα διατροφικό πλάνο είναι πάντοτε καλή ιδέα, έτσι ώστε να μπορείτε να ψωνίσετε πιο εύκολα, να μαγειρέψετε πιο εύκολα και φυσικά να έχετε πάντοτε διαθέσιμο φαγητό όταν πεινάσετε.

Εμείς ξεκινάμε τη μέρα μας με το φανταστικό πράσινο σμούθι (https://www.alexiapotamitou.com/post/green-smoothie-immune-booster), έπειτα ένα ελαφρύ ενδιάμεσο και μια σαλάτα με όσπρια ή σούπα για μεσημεριανό, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Το απογευματινό κολατσιό δεν μας λείπει ποτέ και φυσικά δίνουμε μια ιεροτελεστία στο βραδινό όπου μαζεύεται στο σπίτι όλη η οικογένεια όπως ανέφερα πιο πάνω.

Το κύριο συστατικό σε αυτό τον πυλώνα είναι ο σεβασμός προς του γευστικούς μας κάλυκες - με απλά λόγια δεν τρώμε ποτέ κάτι που δεν μας αρέσει γευστικά- και έπειτα μια προσπάθεια να τρώμε φυσικές και φυτικές τροφές όσο πιο πολύ μπορούμε σε σωστές μερίδες.

Αν σας δυσκολεύει το να κρατάτε σωστές μερίδες, διαβάστε άρθρα μας που αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα (https://www.alexiapotamitou.com/blog/categories/healthy-eating) και αρχίστε να τρώτε πιο αργά, να παρατηρείτε τι σας κάνει να νιώθετε καλά και πότε είστε χορτάτοι.

Πυλώνας δεύτερος - Σωματική Ευεξία

Ο καλός ύπνος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να νιώθουμε καλά. Η μέρα γίνεται αυτόματα ευκολότερη αν έχουμε κοιμηθεί καλά. Έχω διαβάσει πολλά άρθρα γύρω από τον θέμα του καλού ύπνου και αυτό που βρήκα ότι βοηθά είναι η καλή ρουτίνα αλλά και το να βρείτε τρόπους που σας αποφορτίζουν εγκεφαλικά και συναισθηματικά. Μικρή έγραφα ημερολόγιο και ήταν κάτι που απολάμβανα. Τώρα ξέρω πως ένας από τους λόγους που έκανε τη συγγραφή του ημερολογίου τόσο σημαντική είναι ότι - πέρα από το γεγονός ότι έγραφα όλα μου τα παιδικά μυστικά και έπειτα τα κλειδώνα και έκρυβα το κλειδί- με αποφόρτιζε, κάνοντας μου έτσι τη ζωή καλύτερη.

Κρατάω και τώρα ημερολόγιο στο οποίο γράφω κάθε βράδυ αφού φτιάξω το χρυσαφένιο μου γάλα, κάτι που επίσης με βοηθά να ηρεμώ και να ετοιμάζω κάπως το σώμα μου για ύπνο.

Σε αυτό τον πυλώνα που ονομάζεται σωματική ευεξία δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και τη σωματική άσκηση. Η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δίκης μου ζωής. Η άσκηση μπορεί να μας κάνει νιώθουμε πιο ζωντανοί, χαρούμενοι και υγιείς. Η σωματική άσκηση, ειδικά αν συνδυαστεί με τη επαφή στη φύση, είναι ένα ελιξίριο υγείας και αντιγήρανσης από μόνο του. Βρείτε το δικό σας τρόπο κίνησης, το δικό σας τρόπο άσκησης, βρείτε αυτό που σας κάνει χαρούμενους και φροντίστε να το κάνετε σε ισορροπία.

Πυλώνας τρίτος - Ψυχική Υγεία

Δημιουργήστε μια πρακτική ευγνωμοσύνης.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει κάθε ώρα και κάθε στιγμή της ζωής μας! Είναι μια μικρή υπενθύμιση για το πόσο ωραία είναι η ζωή και για το πόσο ευγνώμονες θα πρέπει να είμαστε για την κάθε στιγμή υγείας που ζούμε και αναπνέουμε. Ναι, ξέρω ότι μας τρώει η ρουτίνα και οι δυσκολίες της ζωής, όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την υγεία μας. Σας το λέω αυτό με όλο μου το είναι, σε μια φάση της ζωής μου που πονώ κάθε μέρα αφού το αγοράκι μου παλεύει για την υγεία του, σε ένα άνισο αγώνα γεμάτο πολύ σωματικό πόνο. Όμως και πάλι το μικρό μου 6 χρόνο αγόρι που έχει περάσει τα πάνδεινα τους τελευταίους μήνες βρίσκει τον τρόπο να χαμογελά, όταν δεν πονά, με τα πιο απλά.

Μην το βάζετε κάτω όποια και αν είναι η δική σας ιστορία και καθημερινότητα και σκεφτείτε τι σας κάνει χαρούμενους εδώ και τώρα! Βρείτε αυτό το κάτι που η ψυχή σας αγαλλιάζει ακόμα και στη σκέψη του μόνο. Ο Νικόλας και εγώ αποφασίσαμε ότι η σκέψη της θάλασσας, του απέραντου γαλάζιου, είναι για μας η σωτήρια σκέψη και είμαστε τόσο ευγνώμονες που ζούμε σε ένα νησί που μπορούμε να απολαμβάνουμε τη θάλασσα όσο θέλουμε.

Πυλώνας τέταρτος - Πνευματική Ανάπτυξη

Η απόλυτη ερμηνεία πνευματικής ανάπτυξης είναι για μένα το να είμαι σε επαφή με τον πραγματικό μου εαυτό. Η ξεκάθαρη εικόνα των πραγματικών θέλω μας και των πραγματικών αναγκών μας μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην αγάπη. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει να αγαπώ και να νοιάζομαι και για τους γύρω μου και αντίστροφα. Τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα, το ένα τρέφει το άλλο και μαζί, όταν βρίσκονται σε ισορροπία, μπορούν να μας δώσουν πραγματική πνευματική και ψυχική ευεξία.

Η περισυλλογή, η προσευχή ή ο διαλογισμός, είναι τρόποι φροντίδας του πνεύματος. Η επαφή με τη φύση και το διάβασμα ενός καλού βιβλίου είναι επίσης τρόποι φροντίδας του πνεύματος.

Η σωστή και συνεχόμενη βαθιά αναπνοή μπορεί να εξαλείψει το άγχος και να σας βοηθήσει να δείτε καθαρά και να πάρετε δύσκολες αποφάσεις. Έτσι κάθε φορά που νιώθετε κουρασμένοι ή στρεσαρισμένοι δοκιμάστε να πάρετε μια βαθιά αναπνοή σαν να θέλετε να γεμίσετε κάθε κύτταρο του σώματος σας με αέρα και έπειτα εκπνεύστε αργά. Θα νιώσετε άμεσα τη διαφορά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και τεχνικές για να ηρεμεί το μυαλό και να γαληνεύει η ψυχή. Πειραματιστείτε, ψάξτε, βρείτε τι δουλεύει για εσάς και κάντε το μέρος της ζωής σας όσο μπορείτε. Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να το ακολουθήσετε, αφού θα πρέπει να πάτε ενάντια στη ρουτίνα της καθημερινότητας σας, αλλά μόλις περάσει λίγος καιρός και αρχίσετε να νιώθετε τα αποτελέσματα τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Κάντε το λοιπόν συνειδητά, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί το θέλετε, και θα με θυμηθείτε.


Αλεξία

Χ

Recent Posts

See All
bottom of page