top of page

Εσείς ποια σχέση έχετε με το φαγητό;

Σκεφτείτε το λίγο!

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα μας...

Ίσως συνηθίζετε να……

Μετράτε τις θερμίδες των γευμάτων σας ή μήπως έχετε ακολουθήσει τις πιο trendy δίαιτες οπως αντικατάσταση γευμάτων, juicing, κετογονική δίαιτα κτλ. Μπορεί ακόμα να συνηθίζετε να ανεβαίνετε στη ζυγαριά κάθε πρωί και όλη η μέρα σας εξαρτάται απο αυτό τον αριθμό.

Πολλές φορές σκέφτεστε οτι ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε μια πιο υγιενή διατροφή αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνετε.

Αυτό η διατροφική κουλτούρα, που έχετε τώρα είναι το ταξίδι των διατροφικών εμπειριών που μαζέψατε χρόνια τώρα.
Όλοι έχουμε κάποια σχέση με το φαγητό, αυτή η σχέση είναι σαν βαλιτσάκι διατροφικής κουλτούρας που δεν φτιάχτηκε τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια.

Η ζωή, η κοινωνία, μας μαθαίνει οτι για να είσαι ευτυχισμένος, πρέπει να είσαι λεπτός, όχι υγιής αλλά λεπτός και πιστέψτε με χαίρομαι τόσο πολύ που τα εφηβικά μου χρόνια δεν υπήρχε Facebook και Instagram για να μπορώ να βλέπω όλα αυτά τα πλασματικά σενάρια....σώματα λεπτά και γραμμωμένα με τέλειες αναλογίες.

Πανέμορφα κορίτσια που τρώνε κάθε τους γεύμα το πιο ισορροπημένο γεύμα αλλά και το πιο όμορφο γεύμα και που για μια στιγμή σε κάνουν να πιστεύεις οτι αυτή είναι η αλήθεια, οτι αυτή είναι η πραγματικότητα.

Φοβάμαι στη σκέψη οτι δεν θα τα καταφέρω να περάσω την αλήθεια στη δική μου κόρη που είναι τώρα 7 χρονών.

Πόσα κορίτσια δοκιμάζουν σήμερα να απέχουν απο το τι εστί υγιεινή διατροφή μα και ισορροπημένη για να αποκτήσουν ״το καλλίγραμο ״ σώμα. Το σώμα που βλέπουν στα περιοδικά, στα social media;

Πόσα κορίτισα τρώνε μόνο σαλάτα κάθε βράδυ και πίνουν 3 λίτρα νερό στο βωμό της απώλειας;

Πόσα άλλα κορίτσια και αγόρια έχουν ασπαστεί στη χορτοφαγία όχι για τους σωστούς λόγους αλλά γιατί είναι το καινούργιο trend και θα τις βοηθήσει να λιγοστέψουν σκέφτονται τις επιλογές τροφών με στόχο την απώλεια βάρους.

Πόσες γυναίκες και άνδρες καταλήγουν να παίρνουν αντικαταθληπτικά γιατί αποτυχάνουν παταγωδώς σε ακόμα μια δίαιτα;


EDUCATING IS EMPOWERING – MY VISION

Σπούδασα διαιτολογία με ένα όνειρο! Να μπορέσω να διδάξω την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για να επελευθερώσω ανθρώπους απο τη ΔΙΑΙΤΑ!

Σύντομα, πολύ σύντομα αντιλήφθηκα πόσο δύσκολο είναι να συνηφάσεις τη διατροφική κουλτούρα με την υγιεινή διατροφή.

Η ψυχολογία πίσω απο τη διατροφή, τα συναισθήματα που μας δημιουργεί η τροφή πριν καν μπεί στο σώμα μας είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός.

Σε μερικά άτομα η φωνή του παρελθόντος είναι πολύ δυνατή. ″Δεν είσαι αρκετά καλός״, ״Δεν είσαι αρκετά δυνατός, ״Θα έπρεπε να κάνεις αυτό ή το άλλο״


STEPS OF THE SCALES

Αυτή η φωνή αποφασίζει για τις διατροφικές μας επιλογές τις πλείστες φορές, και το ερωτημα ειναι πως παρεχεις βοηθεια σε αυτα τα ατομα

· Χρειάζεται να τους διδάξεις πως να διαχωρίζουν τις φωνες! Ακουγεται περιεργο, το ξερω. Ειναι σημαντικο να μαθουν να διαχωριζουν τη φωνή του παρελθόντος με το τι πραγματικά έχουν ανάγκη στη δεδομένη στιγμή, όπως π.χ έχω ανάγκη να φάω γλυκό γιατί είμαι κουρασμένος και λυπημένος ή απλά απολαμβάνω το γλυκό μου με μέτρο γιατί μπορώ να το διαχειριστώ πέραν συναισθημάτων!

· Μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλα αποτελέσματα όπως π.χ αν τρώγαμε πιο πολλά λαχανικά και φρούτα, αν γυρίζαμε στις ρίζες μας, και αν ακουλουθούσαμε την μεσογειακή διατροφή θα ηταν πολυ πιο ευκολο να λυσουμε πολλα διατροφικα θεματα, μια για παντα. Αν μαθαιναμε να τρωμε φειδωλα και οχι σαν ειναι η τελευταια φορα που αντικρθυζουμε φαγητο.


Αυτή η αλλαγή θα έδινε, ενέργεια, ευεξία και ανανέωση, αποτελέσματα που αν μου επιτρέπεται δεν μπορούν να μετρηθούν στη ζυγαριά!

· Πώς μπορεί μια ζυγαριά να είναι ο κριτής της υγείας μας;

Πώς μπορεί η εξωτερική εμφάνιση μόνο , ή ένας αριθμός – το βάρος να αντικατοπτρίζουν το είναι σου, το ποιος εισαι!

· Αναλώνουμε χρόνο και κάποιες φορές χρόνια για να φτάσουμε στον ένα και μοναδικό πολυπόθητο αριθμό, και αυτός μας καθορίζει, ή καθορίζει το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας.

Θα μπορούσες άραγε να απολαύσεις εκείνο το κομμάτι γλυκού που σου αρέσει αν απλά το κάνεις με συνείδηση και μέτρο; Παρατηρείς τις ανάγκες του σώματος σου και δεν τον κρίνεις, γιατί όλα είναι εφικτά σε ισορροπία, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η ζωή αλλωστε όλα σε ισορροπία?


EVERYTHING IN MODERATION

Αν σεβαστείς το σώμα σου αρκετά, θα το θρέψεις με ποικιλία και ισορροπία, δεν θα ανεχτείς κάποιος άλλος να καθορίσει το πόσο και το πότε για σένα.

Αν οργανωθείς και πιστέψεις οτι μπορείς, αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να απολαύσει την τροφή, η επιστιμονική έρευνα επιμένει οτι έχεις πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμπέσεις σε αδηφαγικά επεισόδια.


BLACK AND WHITE THINKING

Αν απομακρυνθείς απο τη νοοτροπία του απόλυτου ΤΙΠΟΤΑ και του απόλυτου ΟΛΑ, και αν σταματήσεις να σκέφτεσε ″Αχ ήμουν τόσο φρόνιμος όλη την εβδομάδα, ας φάω σήμερα 2-3 μπικσκότα ״. Αν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με τη λογική του άσπρου και μαύρου τότε θα είμαστε πιο υγιής και πιο ευτυχισμένοι!

Αν βρούμε «το γκρίζο» λέω εδώ και πολλά χρόνια στη διατροφή μας, όπως π.χ αν είστε πολύ κουρασμένοι αντί να πάτε για τροχάδι, να πάτε ένα περπάτημα!

Αντί να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας τρώγοντας γλυκό επιβραβεύστε με ένα άλλο τρόπο, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή αγοράζοντας ένα βιβλίο.


THE BINGE – RESTRICT CYCLE

BREAKING THE CYCLE

RESTRICTION −OBSESSION −BINGE−GUILT−SHAME

Είναι πραγματικά δύσκολο για όσους ζούν τη ζωή τους σε ένα αδηφαγικό κύκλο. Όπου απαγορεύουν την τροφή, που απαγορεύουν ομάδες τροφών ψυχωτικά, καταλήγουν να ενδίδουν σε αδηφαγικά επεισόδια και μετά ...ολα παλι απο την αρχη.

Όποιος έχει μπεί στον αδηφαγικό κύκλο ξέρει καλά πόσο άσχημα μπορεί να νιώσει

Έχω αμέτρητες μαρτυρίες απο ασθενείς μου που προσπάθησαν να ακουλουθήσουν διάφορες δίαιτες – ανορθόδοξες δίαιτες που υπόσχονται τι άλλο – γρήγορη απώλεια βάρους.

Τις πλήστες φορές αυτές οι δίαιτες προυποθέτουν αποκλεισμό μίας ή και περισσότερες ομάδες τροφών! Ίσως να ήταν καλύτερα να σκεφτούμε ανάποδα, το τι θα μπορούσε να αλλάξει στη διατροφή, τι να προστεθεί μάλλον έτσι ώστε να δώσει καλύτερη προοπτική υγείας.

Πόσοι απο εσάς έχετε μπει σε μια τέτοια διαδικασία, και την ίδια στιγμή που

αποκλείεται τους υδατάνθρακες απο τη διατροφή σας, το μόνο που σκέφτεστε είναι οι υδατάνθρακες και μετά ενδίδετε, και νιώθετε άσχημα και νιώθετε απογοήτευση και οργή και τότε αρχίζετε να καταβροχθίζετε οτι βρείτε.


Diets Don’t work!

Είναι αλήθεια, μια πρόσκαιρη ανταπόκριση σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο δεν είναι η απάντηση στην ευτυχία...Η απώλεια βάρους που ηταν αποτελεσμα του οτι ακολουθησατε σωστά στο διαιτολογικό μοντέλο που μπορεί να συνταγογραφήσει ο διαιτολόγος δεν είναι η απάντηση στην υγιεινή στάση ζωής...


Το δικό μου μοντέλο

Σεβασμός, Επαναφόρτιση, Ενυδάτωση, Ανάκαμψη

Σεβαστείτε το σώμα σας, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Μην επιλέξετε να το φορτώσετε με κάτι που δεν θα δίνατε στο παιδί σας. Ακούστε τη φωνή του τώρα μέσα σας και όχι του παρελθόντος που σας επιβάλλει να τραφείτε με ένα καθορισμένο τρόπο απλά γιατί έτσι συνηθίσατε να κάνετε όλα αυτά τα χρόνια.


Επαναφόρτιση

Τραφείτε με τέτοιο τρόπο που να απαντάτε πάντα στις ανάγκες σας, στις δικές σας ανάγκες, ανάλογα με το πως νιώθετε τη συγκεκριμέη ώρα και στιγμή την συγκεριμένη μέρα. Τραφείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώθετε την ενέργεια να ρέει σε κάθε σας κύτταρο...προετοιμαστείτε για τη μέρα που έχετε μπροστά σας και δώστε τροφή που σας αρέσει αλλά και που σας κάνει να νιώθετε καλά, και κάντε το συχνά.

Φροντίστε να μην αγνοήσετε τις διατροφικές σας ανάγκες


Ενυδάτωση

Είναι ίσως η πιο βασική αρχή για να διατηρήσετε ένα υγιή οργανισμό...Ενυδάτωση σημαίνει ΝΕΡΟ οπότε ξεκινήστε απλά να πίνετε νερό και μην αγχώνεστε να μετράτε πόσο και πότε απλά πιείτε όσο μπορείτε, όποτε μπορείτε.


Ανάκαμψη

Επιτρέψτε στο σώμα μας να ξεκουραστεί... και δεν αναφέρομαι μόνο στη μυική και σωματική ξεκούραση αλλά και στην πνευματική ξεκούραση.. Κοιμηθείτε αρκετά, βρείτε τρόπο να ξεφύγετε απο τα καθημερινά και κάντε πράγματα που πραγματικά αγαπάτε και σας γεμίζουν.

Κάθε εμπειρία που αφορά το φαγητό θα έπρεπε να είναι θετική, να μας γεμίζει χαρά. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που εφαρμόζουμε τη ΔΙΑΙΤΑ και να αρχίσουμε να ζούμε υγιεινά, μια για πάντα.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page