Διατροφή και πρόωρος τοκετός!

Γράφω αυτό το άρθρο με αφορμή την ευκαιρία που μου δίνεται να ενισχύσω την ήδη δυνατή ομάδα της κυρίας Έλενας Μαλμιδούρη και την αξιέπαινη δουλειά που κάνει μαζί με τους συνεργάτες της στο Ίδρυμα Θερμοκοιτίδα αγάπης.

Ευχαριστώ θερμά που με εντάξατε στην ομάδα σας, στόχος μου να ενισχύσω και εγώ με την σειρά μου το έργο σας.


Πότε χαρακτηρίζεται πρόωρος ένας τοκετός;

Πρόωρο θεωρείται ένα νεογνό το οποίο γεννιέται πριν την 37η εβδομάδα κυήσεως, αφού η γέννηση ενός τελειόμηνου νεογνού είναι αποδεκτή από την 37η έως την 42 εβδομάδα κυήσεως. Ένα μωρό που γεννήθηκε την 35η-36η εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως οριακά πρόωρο.

Μέτρια πρόωρα θεωρούνται τα μωρά που γεννιούνται μεταξύ της 31ης και της 34ης εβδομάδας και εξαιρετικά πρόωρα χαρακτηρίζονται τα νεογνά που γεννήθηκαν μεταξύ της 24ης και της 30ής εβδομάδας.

Η φυσιολογική ανωριμότητα των πρόωρων νεογνών τα καθιστά ευαίσθητα σε έναν αριθμό από προβλήματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη διατροφή και την ανάπτυξή τους.

Το βάρος του νεογνού παίζει σημαντικό ρόλο

Εκτός όμως από το πόσο πρόωρο είναι ένα νεογνό, σημαντικό ρόλο παίζει και το βάρος του μωρού. Έτσι, υπάρχουν μωρά με χαμηλό βάρος γεννήσεως μικρότερο από 2500 γρ., μωρά με πολύ χαμηλό βάρος γεννήσεως μικρότερο από 1500 γρ. και πάρα πολύ χαμηλό βάρος γέννησης μικρότερο από 1000 γρ. Ένα μωρό μπορεί να έχει χαμηλό βάρος γεννήσεως αλλά να μην είναι πρόωρο και η ανάπτυξή του να οφείλεται σε κακή ενδομήτρια ανάπτυξη.

Η διατροφική κατάσταση χαρακτηρίζεται από την ενδομήτρια ανάπτυξη

H ενδομήτρια ανάπτυξη καθορίζει τη διατροφική κατάσταση κατά τη γέννηση, και η ηλικία κύησης καθορίζει την ανάγκη για τα θρεπτικά συστατικά και τη σίτιση. Η διαχείριση της διατροφής τους, η διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με το τι πρέπει να φάνε, τον όγκο και την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών, καθώς και το πώς να διαχειρίζονται τη τροφή τους αλλάζει μέρα με την ημέρα.

Μετά τη γέννηση του πρόωρου νεογνού παρατηρούνται έντονοι ρυθμοί ανάπ