Ας μην αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο!

Όλους μας έχει συμβεί. Ανοίγεις το ντουλάπι της κουζίνας και ανακαλύπτεις ένα πακέτο μακαρόνια που αγόρασες άγνωστο πόσο καιρό πριν –το πετάς για ένα ταξιδάκι στον κάδο των αχρήστων. Το φαγητό που έμεινε από το χθεσινό μαγείρεμα οδεύει και αυτό, αργά αλλά σταθερά, στην ίδια κατεύθυνση. Θυμάσαι την μαμά σου που έλεγε «Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, δεν γίνεται να πετάμε τόσο φαγητό». Δεν είχε κι άδικο.

Οι τεράστιες ποσότητες φαγητού που καταλήγουν σε χωματερές είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Ψώνισε έξυπνα

Πάντα βοηθά να κάνεις ένα μικρό προγραμματισμό στις αγορές σου. Πριν επισκεφτείς το σούπερ μάρκετ, ρίξε μια γρήγορη ματιά στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου, και φτιάξε μια λίστα με όλα όσα σου λείπουν. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις τις ανάγκες σου, δεν θα κάνεις περιττές αγορές και θα μπορείς πολύ πιο εύκολα να εκμεταλλευτείς όσα τρόφιμα έχεις ήδη αποθηκεύσει.

Όμως, η φύση δεν παράγει όλες τις πατάτες στρογγυλές ή όλες τις ντομάτες κατακόκκινες. Τα «διαφορετικά» φρούτα δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, είναι εξίσου νόστιμα και απολύτως κατάλληλα προς κατανάλωση. Πολλές φορές μάλιστα, η διαφορετικότητά τους είναι σημάδι μιας πιο φυσικής μεθόδου καλλιέργειας και λιγότερης επεξεργασίας. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς τον μανάβη σου, διάλεξε ένα καρότο με «ποδαράκια», μια πατάτα-καρδούλα ή δύο σιαμαία αγγουράκια, αν τα προλάβεις βέββαια γιατί μπορεί να έχουν καταλήξει ήδη στα σκουπίδια.

Ένα μεγάλο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής, περίπου το εν τρίτο, μένει αδιάθετο στο χωράφι. Αυτό συμβαίνει επειδή, για να κριθεί ένας καρπός κατάλληλος προς πώληση, υπάρχουν κάποια κριτήρια… όψης. Στα ράφια του σούπερ μάρκετ, φρούτα και λαχανικά έχουν συγκεκριμένα μεγέθη, χρώματα και σχήμα: όσο αστείο κι αν ακούγεται, έχουν περάσει, κατά κάποιον τρόπο, face control. Εάν ένα φρούτο δεν πλησιάζει το ιδανικό «αρχέτυπο» που έχει συνηθίσει ο καταναλωτής, τις περισσότερες φορές, καταλήγει στα σκουπίδια.


Ενημερώσου για τις ημερομηνίες λήξης: Πότε χαλάει πραγματικά το φαγητό;

Στις συσκευασίες τροφίμων αναγράφεται μια από δύο βασικές ημερομηνίες: «Ημερομηνία Λήξεως» ή «Ανάλωση κατά προτίμηση».

Η πρώτη αφορά τις πιο ευπαθείς ομάδες τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και όταν παρέλθει, δεν σημαίνει πως το τρόφιμο είναι αυτοστιγμεί για πέταμα. Οι εταιρίες, για την ασφάλεια των καταναλωτών, αναγράφουν την λήξη λίγο νωρίτερα, με αποτέλεσμα πολλά τρόφιμα να καταλήγουν πρόωρα στον κάδο των αχρήστων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το σοφότερο που έχεις να κάνεις είναι να εμπιστευτείς τις αισθήσεις σου. Όσφρηση, όραση, αφή και γεύση μας προφυλάσσουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όταν ένα τρόφιμο έχει πραγματικά αλλοιωθεί. Κάτι χαλασμένο σίγουρα θα σε απωθήσει. Αν ακόμη αμφιβάλλεις, αξίζει να κάνεις μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80, στην ετικέτα των προϊόντων δεν αναγραφόταν ημερομηνία λήξης.

Η δεύτερη ετικέτα έχει την σήμανση «Ανάλωση κατά προτίμηση», ή αλλιώς, «Best before». Κάτι που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η ένδειξη αυτή δεν υποδεικνύει ότι ένα προϊόν χάλασε, αλλά ότι μπορεί να αλλάξουν, απλά, κάποια χαρακτηριστικά του. Τα δημητριακά μπορεί να είναι λιγότερα τραγανά, τα μακαρόνια ίσως χάσουν ελάχιστα την γεύση τους, ενώ η ζάχαρη δεν αλλοιώνεται, ουσιαστικά, ποτέ.


Σωστή αποθήκευση - Καθετί στην ιδανική του θέση