Αλλάξαμε Συνήθειες!

Αυτό το άρθρο θα σε αγγίξει σε όποια διατροφική φάση κι αν βρίσκεσαι!

Μήπως πιστεύετε ότι η απουσία αυτοπειθαρχίας, η απουσία θέλησης πιο απλά, είναι ο λόγος που δεν αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο; Θα σας πω ότι υπάρχει πάντα χώρος για βελτίωση, άμα το μυαλό και το σώμα συμφωνούν. Σήμερα, λοιπόν, βάλθηκα να σας δώσω κάποια εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

Η πανδημία μας έδειξε περίτρανα πως όπως το ανθρώπινο μυαλό προσαρμόζεται σε καινούρια δεδομένα έτσι κι εμείς μπορούμε να επιλέγουμε να κρατάμε τα καλά και να μαθαίνουμε από αυτά.

Θα μπορούσατε να αυτομαστιγώνεστε για το ότι δεν καταφέρνετε να χάσετε βάρος, για το ότι θέλετε να καλυτερέψετε την υγεία σας, τον ύπνο σας, τις διαπροσωπικές σας σχέσεις κτλ. Θα μου πείτε πώς σχετίζονται όλα αυτά; Υπερφαγία, κακός ύπνος, ευερεθιστότητα και νεύρα! Τόσο απλά!

Μήπως να αλλάζατε, λοιπόν, τον τρόπο που σκέφτεστε για σας; Ή ίσως ακόμα να αλλάζατε μια συνήθεια που σχετίζεται με τη διατροφή σας; Άμα δηλαδή τρώτε ακατάπαυστα μπροστά στην τηλεόραση κάθε βράδυ, ενώ όλες τις υπόλοιπες ώρες όλα είναι μια χαρά στη διατροφική σας ρουτίνα, τότε κάτι δεν πάει καλά εκεί. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να αλλάζατε αυτή τη συνήθεια, χωρίς να εστιάσετε στο διατροφικό κομμάτι αλλά στο που και πότε συμβαίνει;

Η συνήθεια!

Η συνήθεια είναι συμπεριφορά καταγεγραμμένη στο υποσυνείδητο, έτσι ώστε να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, δηλαδή να σκεφτόμαστε λιγότερο. Οι μέρες μας είναι γεμάτες με πράξεις που κάνουμε από συνήθεια. Σας έχει τύχει ποτέ να οδηγήσετε από το γραφείο στο σπιτι, και με το που μπείτε στην κουζίνα να αντιληφθείτε πως δεν περάσατε από τη φρουταρία, όπως σχεδιάζατε νωρίτερα; Το ταξίδι σας προς στο σπίτι είναι μια συνήθεια και εσείς απλά είχατε μπει στον αυτόματο πιλότο! Από αυτό το απλοϊκό παράδειγμα μπορούμε να αντιληφθούμε πως η αυτοπειθαρχία δεν είναι η μοναδική απάντηση για να αλλάξετε μια συνήθεια.

Η δοκιμή!

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά ή συνήθεια, φανταστείτε μια μεγάλη κόκκινη πινακίδα που να λέει ΣΤΟΠ και κάντε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτο είναι και το πιο σημαντικό. Για παράδειγμα, μην κάθεστε στον καναπέ να χαζεύετε την τηλεόραση και να τρώτε πατατάκια ή γλυκά, και να πίνετε κρασί για "χαλάρωμα" κάθε βράδυ. Αντί αυτού απλά μεταφερθείτε στο υπνοδωμάτιο, βάλτε μια ωραία μουσικούλα και διαβάστε ένα βιβλίο. Δύσκολο; Δεν νομίζω να είναι πραγματικά τόσο δύσκολο. Απλά θα αντικαταστήσετε τον χώρο και το γύρω σας με κάτι άλλο, οπότε το μυαλό δεν θα λειτουργεί πια στον αυτόματο πιλότο, και άρα θα ξεφύγει από τη συνήθεια. Αν καταφέρετε να επαναλάβετε τη σκηνή με το υπνοδωμάτιο, τη μουσικούλα και το βιβλίο για αρκετό καιρό - περισσότερο από 10 μέρες- τότε, ίσως με κάποια μικρή έκπληξη, θα ανακαλύψετε ότι ο καναπές, η τηλεόραση και τα πατατάκια θα ανήκουν πια στο παρελθόν. Θα ξανακαθίσετε, εννοείται, στον